17 نکته مهم در الکترود 7018 که بایستی دانست + تصویر

الکترود 7018 یکی از رایج ترین و محبوب ترین الکترود میان جوشکاران حرفه ای و مبتدی می باشد. الکترود 7018 دارای psi70000 استحکام کششی می باشد و تقریبا در تمام وضعیت و موقعیت جوشکاری قابل استفاده است.

 

 

همچنین بر روی جریان برق DC و هم AC نفوذ قابل توجهی را بر روی فلز ایجاد می کند. به همین دلیل از این الکترود به عنوان موثر ترین سیم جوش یاد می شود. ماده اصلی روکش آن، کربنات کلسیم و فلورید کلسیم است و به مقدار ۴۵-۲۵ درصد پودر آهن نیز به ترکیب آن اضافه می شود. علاوه بر آن ها، مواد دیگری چون دی اکسید تیتانیوم یا روتیل، سیلیکات های معدنی، منگنز یا ترکیبات آن و چسب سیلیکاتی هم به آن اضافه می شود. این الکترود از نوع کم هیدروژن پتاسیم و پودر آهن دار است. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر نکات مهم و ویژگی الکترود 7018 را مورد بررسی قرار می دهیم.

همان طور که گفته شد الکترود 7018 به عنوان سیم جوش همه کاره شناخته شده است و برای جوش دادن فلزاتی که حاوی کربن نستبا کم و متوسط هستند، بسیار موثر است. این الکترود از نوع کم هیدروژن بوده و بدان معنی است که حوضچه جوش مقادیر بسیار کمی هیدروژن دریافت می کند. (هیدروژن بیش از حد در حوضچه جوش منجر به شکنندگی سطوح و ترک فلز می شود). برای افرادی که به تازگی وارد عرصه جوشکاری شده اند، الکترود 7018 بهترین دوست آنها به شمار می رود. با استفاده از این الکترود می توانید مهره جوش های بی نقص و فوق العاده ای را ایجاد کنید به همین دلیل سیم جوش 7018 بهترین گزینه برای ساخت و ساز و خطوط لوله می باشد. به طور کلی اگر تمیزی جوش برای شما حائز اهمیت است توصیه می کنیم از سیم جوش 7018 استفاده کنید. اکنون ممکن است برای شما سوال پیش آید که چرا الکترود 7018 به عنوان موثر ترین سیم جوش به شمار می رود ؟ ترکیبات پودر آهن موجود در این سیم جوش باعث می شود تا حوضچه جوش را در برابر آلاینده های هوا، رطوبت، هیدروژن و کثیفی محافظت تا در نتیجه مهره جوش ایجاد شده تمیز و بی نقص باشد. این الکترود برای افراد مبتدی بسیار موثر می باشد. همچنین میزان پاشش مواد بر روی کناره های مهره جوش بسیار اندک است.

اعداد E7018 به چه معناست ؟

اولین و مهم ترین چیزی که باید در مورد هر الکترود بدانید این است که اعداد آن نشان دهنده چه ویژگی هستند ؟ دقت داشته باشید که نام های الکترود بر اساس اعداد تصادفی نمی باشد و هر عدد بیانگر یک ویژگی خاص است. حرف E در تمام نام الکترود ها وجود دارد و به طور خیلی ساده به معنی الکترود و یا سیم جوش می باشد.

دو رقم اول الکترود بیانگر میزان مقاومت کششی است که می توانید از جوش انتظار داشته باشید. در این مورد دو رقم اول یعنی 70 به معنی 70000 psi استحکام کششی در جوش نهایی است. این استحکام بالا یکی از دلایل مهم موثر بودن این نوع الکترود در صنعت ساختمان سازی و غیره می باشد. حال ممکن است برای شما عزیزان سوال پیش آید که مقاوت کششی چیست ؟ مقاومت یک جسم عبارت است مقدار تحمل یک ماده در برابر نیروهای وارده بر آن جسم بدون اینکه جسم دچار شکستگی یا تغییر شود.

 مقاومت ماده و میزان نیرویی که در مکانیک مواد وارد می شود باعث شکستگی و تغییر شکل اجسام م گردد. نیروهای القایی زمانی در جسم شکل میگیرند که یکبار نیرو بر یک ماده مکانیکی وارد شود. به اندازه این نیروهای القایی بر سطح جسم تنش می گویند. تنش وارد شده بر یک جسم باعث شکست میشود. تنش کششی (Tensile stress)  یکی از تنش های وارد شده بر جسم است که جسم در برابر آن مقاومت می کند.

 زمانی که نیروی وارده بر جسم باعث تغییر شکل جسم شود این نوع تنش شکل می گیرد. به عبارت ساده تر تنش هایی که باعث تغییر در ساختار مواد می شوند را تنش کششی می گویند. مقاومت کششی میزان مقاومتی است که یک جسم در برابر نیرو تنشی از خود بروز می دهد تا دچار شکستکی و تغییر شکل نشود.

الکترود 7018

رقم سوم در اعداد گذاری الکترود ها نشان دهنده موقعیت و وضعیت جوشکاری می باشد. اگر به یاد داشته باشید تمام وضعیت های جوشکاری دارای اعداد خاصی هستند. الکترود 7018 که رقم سوم آن 1 می باشد بیانگر این است که از این الکترود می توانید در تمام وضعیت ها و موقعیت جوشکاری استفاده کنید. هر چند که استفاده از الکترود 7018 در وضعیت جوشکاری شیب رو به پایین توصیه نمی شود.

رقم آخر در اعداد گذاری الکترود ها کمی پیچیده تر می باشد و نشانگر بسیاری از ویژگی های الکترود از جلمه ظرفیت نفوذ، نوع پوشش و جنس می باشد. 8 در اینجا به معنی این است که الکترود 7018 دارای پوشش هیدروژنی کم با مخلوطی از ترکیبات پودر پتاسیم و آهن است. همچنین ممکن است با انواعی از الکترود های 7018 با پسوند های مختلفی روبه رو شوید. برای مثال 1-7018 معادل افزایش مقاومت در برابر حرارت می باشد. برخی دیگر از پسوند ها دیگری که ممکن است با آنها رو به رو شوید عبارت است از : H8،H4 و H16 که نشانگر میزان هیدروژن هستند. به طور خلاصه اگر مبتدی هستید یا برای سرگرمی جوشکاری می کنید لازم نیست نگران پسوند الکترود باشید و فقط صرفا از مدل 7018 استفاده کنید. در بیشتر مواقع حتی در جوشکاری صنعتی نیازی به الکترود با پسوند خاص ندارد.

جدول مشخصات الکترود 7018 به طور کاملا مختصر

الکترود 7018

 موارد استفاده از سیم جوش 7018

به دلیل ماهیت کششی زیاد جوش ها و خواص مقاوم در برابر ترک، سیم جوش 7018 بیشتر در کاربرد های صنعتی مانند :  جوشکاری لوله‌ها، جوشکاری مخازن، کار های ساختمانی، ریل قطار، سازه فولادی،  قطعه ‌های تحت فشار، فلزات کربی و فلزات کم آلیاژ بسیار موثر واقع شده است.

هنگام استفاده از الکترود 7018 به چه موارد باید دقت کرد ؟

سیم جوش 7018 به عنوان یک الکترود Drag در نظر گرفته می شود، این بدان معنی است در حین عملیات جوشکاری باید الکترود را که داخل تورچ قرار می گیرد در امتداد فلز کار کشیده شود.  نکته مهمی که هنگام استفاده از سیم جوش 7018 باید به خاطر داشته باشید این است که میزان رسوب گذاری این نوع الکترود بر روی قطعه کار بسیار زیاد می باشد به همین دلیل باید قوس الکتریکی شما باید با ثبات نزدیک به سطوح فلز و آهسته روبه جلو هدایت شود. اگر قوس الکتریکی با سرعت یا از سطح فلز به دور باشد، در نهایت مهره جوش های کثیف و ضعیفی ایجاد خواهد شد.

 بنابراین این نکته کلیدی را هنگام استفاده از الکترود 7018 در نظر داشته باشید. در جوشکاری برق همان طور که می دانید هر چه عملیات جوشکاری برق به طول بی انجامد الکترود مصرفی نیز کوتاه تر خواهد شد. باید در این مواقع بتوانید فاصله قوس الکتریکی را رعایت کنید. اگر به جوشکاری برق علاقه دارید توصیه می کنیم برای تسلط پیدا کردن بر روی فاصله قوس الکتریکی و طول الکترود به طور روزانه تمرین داشته باشید. اگر نتوانید با توجه به طول سیم جوش 7018 فاصله قوس الکتریکی را نسبت به سطوح فلز کم کنید در نهایت جوش شما ضعیف و کثیف خواهد بود.

جوشکاری گوشه Fillet Welding

این جوش معمولا به عنوان اتصالات T شناخته می‌شود که دو قطعه از فلز عمود بر یکدیگر هستند. اگر در شرایط اتصالات T از سیم جوش 7018 استفاده می کنید سعی داشته باشید تعداد پاس جوش خود را افزایش دهید و میزان فاصله قوس الکتریکی را از گوشه فلز کاهش دهید تا در نهایت مهره های جوش به درستی ایجاد شوند.

نحوه پاکسازی فلز از سرباره جوش

گرچه الکترود 7018 به دلیل مهره های جوش زیبا و بی نقص شناخته شده است اما به هر حال مقداری سرباره بر روی فلز جوش خورده باقی می گذارد. بعضی از مواقع اگر قوس الکتریکی به درستی ایجاد نشود ممکن است سرباره غلیظی را بر روی فلز به جای بگذارد. به همین دلیل آگاه بودن با نحوه پاک سازی سرباره جوش برای جوشکاران حائز اهمیت است. توصیه می کنیم برای پاکسازی سرباره جوش چکش خود را در امتداد سرباره بکشید. ممکن است حذف کردن سرباره برخی از قسمت ها دشوار باشد اما کیفیت جوش شما حفظ خواهد شد.

چگونه از الکترود 7018 به درستی نگهداری کنیم ؟

بسیاری از مبتدیان معتقد هستند که الکترود ها فقط قطعات فلزی هستند که می توان آنها را تقریبا در هر مکانی ذخیره و نگهداری کرد زیرا به هر حال قرار است در فرآیند جوشکاری مصرف و سوزانده شوند.

در حقیقت این نوع طرز فکر کاملا اشتباه می باشد. نحوه نگهداری و برخورد  با سیم جوش، کیفیت جوش نهایی شما را تضمین می کند. به ویژه الکترود 7018 باید در شرایط آب و هوایی خاص نگهداری شود. سیم جوش 7018 به دلیل محتوای هیدروژن کم به رطوبت، آب و سایر آلاینده ها بسیار حساس می باشد. به عنوان مثال اگر سیم جوش 7018 در مکانی با رطوبت هوا نگهداری بشود هنگام جوشکاری مقدار زیادی آب و هیدروژن نیز وارد حوضچه جوش شده و تمام فرآیند جوشکاری شما را تحت تاثیر قرار می دهد. سیم جوش 7018 آنقدر آسیب پذیر است که اگر فقط چند ساعت در معرض هوا مرطوب قرار بگیرد کارایی خود را از دست می دهد. بنابراین همیشه سعی کنید مقدار کمی از الکترود 7018 در اختیار داشته باشید و آنها را در مکانی خشک نگهداری کنید.

 اگر به طور روزانه جوشکاری می کنید بهتر است برای نگهداری از الکترود های خود یک اجاق جوشکاری تهیه کنید. اجاق جوشکاری یا آون جوشکاری به عنوان اجاق های تثبیت الکترود و اجاق های نگهدارنده الکترود شناخته می شوند. آون جوشکاری با جلوگیری از جوشکاری میله ها و الکترودها از جذب رطوبت از جو، یک جوشکاری با کیفیت بالا را فراهم می کنند. این امر به محافظت از دستگاه جوشکاری در برابر آلودگی و جلوگیری از نقص جوش مانند ترک خوردگی و اختلال کمک می کند. زیرا رطوبت می تواند یکپارچگی پوشش های میله را از بین ببرد و منجر به پراکندگی بیش از حد، تشکیل ترک ها، حتی یک قوس نامنظم شود.

اشتباهات رایج در نگهداری الکترود

الکترود 7018

همانگونه که در فوق گفته شد نگهداری از سیم جوش 7018 بسیار حائز اهمیت می باشد و مبتدیانی که به تازگی وارد این حرفه شده اند ممکن است از نحوه صحیح نگهداری الکترود آگاهی نداشته باشند. یکی از رایج ترین اشتباهاتی که جوشکاران مبتدی انجام می دهند این است که الکترود را با بسته بندی پلاستیکی خود درون فریزر نگهداری می کنند. این امر باعث می شود هنگام خارج کردن الکترود از بسته پلاستیکی خود در معرض هوای گرم قرار بگیرد و الکترود دچار ترک می شود. در نهایت هنگام جوشکاری به دلیل دما زیاد ممکن است الکترود خرد شود. بهترین مکان برای نگهداری از الکترود درون بسته بندی خود در مکانی خشک و نبستا گرم می باشد. به یاد داشته باشید که رطوبت و سرما بیش از حد مانند دمای درون یخچال و فیریز الکترود مصرفی شما را خراب می کند.

چگونه متوجه شویم که الکترود در معرض رطوبت قرار گرفته است ؟

تشخیص دادن سالم بودن الکترود گاهی دشوار می باشد. به عنوان مثال اگر الکترود 7018 در معرض فضای باز همراه با رطوبت جزئی قرار گیرد ممکن است هنگام جوش دادن فلز، مقدار کمی تخلخل ایجاد شود. منظور از تخلخل | Porosity، حفره های توليد شده در جوشكاری به دليل محبوس شدن گاز طی فرآيند انجماد در جوشکاری تولید می شوند. تخلخل اغلب مطابق با شکل، محل وقوع و تعداد طبقه بندی می شود. همچنین اگر الکترود شما در طولانی مدت در فضای باز همراه با رطوبت شدید قرار گرفته باشد در هنگام جوش دادن فلز مهره جوش های ترک خورده و میزان پاشش مواد به شدت زیاد تر خواهد بود. به منظور اجتناب از نفوذ رطوبت به فلز جوش، استفاده از الکترودهای بازپخت شده در فرایند جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود دستی (SMAW – MMA) توصیه می شود. زیرا در بهترین حالت، بخار حاصل از رطوبت مذکور می تواند در فلز جوش ایجاد تخلخل نموده و در بدترین حالت، آن را دچار ترک خوردگی نماید.

چگونگی برطرف کردن رطوبت الکترود 7018

انبار الکترودها در شرایط مناسب

بازپخت الکترودها

پیش گرمایش فلزات پایه

پاکسازی سایر عوامل دخیل در اتصال

 

لازم به ذکر است که الكترودها نمی بایست بيش از حد حرارت داده شده و یا به مدتی طولانی تر از آنچه در دستورالعمل مربوط به سازنده آورده شده است، بازپخت شوند، زیرا وجود اندکی رطوبت در فلز جوش برای عملکرد بهتر لازم است، اما چنانچه این رطوبت بیش از حد مذکور باشد، فلز جوش مستعد آسیب دیدگی خواهد شد.

مرتبط بخوانید : مزایا و معایب جوشکاری Co2

دمای ایده آل برای نگهداری الکترود 7018

لحظه ای که بسته بندی الکترود را باز می کنید باید سریع عمل کنید. آیده آل ترین دما برای نگهداری سیم جوش 7018 بین 121 تا 148 سانتیگراد می باشد بنابراین اگر تمیز بودن مهره جوشکاری برایتان حائز اهمیت است باید اجاق جوشکاری تهیه کنید و الکترود ها را نیز در عین حال باید از رطوبت دور نگهدارید. هر زمانی که قصد استفاده از الکترود را داشتید آن را بازپخت کرده تا مطمئن شوید رطوبتی در الکترود وجود ندارد. در نظر داشته باشید اگر الکترود در معرض رطوبت شدید قرار گیرد ممکن است بازپخت الکترود نتواند سیم جوش با کیفیت شما را احیا کند بنابراین این موضوع را جدی بگیرید.

چگونه آمپر مناسب را برای الکترود 7018 خود تنظیم کنیم ؟

یکی از مهم ترین موضوعات میان جوشکاران حرفه ای و مبتدی اعمال تنظیمات آمپر و دستگاه جوش به درستی می باشد. فاکتور های زیادی مانند ضخمات فلز، اندازه و قطر الکترود و حتی موقعیت جوشکاری در تنظیم آمپر حائز اهمیت هستند. به یاد داشته باشید که تشخیص آمپر مورد نیاز جوشکاری نیاز به مهارت و تجربه دارد و همیشه برای تمام نوع جوشکاری یکسان نمی باشد. اما به هر حال نکات زیر توجه داشته باشید.

 اولین فاکتوری که باید مد نظر داشته باشید نوع الکترود می باشد که آن را الکترود 7018 در نظر می گیریم. فاکتور بعدی قطر الکترود می باشد. همان قدر که میزان قطر الکترود افزایش پیدا می کند، آمپر نیز باید افزایش داده شود. به ازای هر 0.7 میلیمتر افزایش قطر سیم جوش ، 30 آمپر باید تنظیم شود. به جدول زیر توجه داشته باشید :

الکترود 7018

همان طور که گفته شد برای تنظیم آمپر و تنظیمات دستگاه جوشکاری نیاز به سالها مهارت و تجربه دارید بنابراین اگر برای بار اول نتوانستید درست قطر الکترود و آمپر را تنظیم کنید ناامید نشوید و سعی کنید از اشتباهات خود درس بگیرید.

ارتباط میان موقعیت جوش، آمپر و قطر الکترود

موقعیت جوشکاری می تواند روی قطر الکترود و میزان آمپر دستگاه جوش تاثیر بگذارد. به عنوان مثال در موقعیت جوش عمودی و سر بالا برای کنترل بهتر گودال جوش باید قطر الکترود کوچکتر از وضعیت تخت باشد. حال باید با توجه به میزان قطر الکترود آمپر مورد نیاز را تنظیم کنید. به عبارت دیگر موقعیت جوش بر روی قطر الکترود تاثیر می گذارد و آمپر مورد نیاز جوشکاری نیز باید با توجه به قطر الکترود تنظیم و محاسبه شود. اگر مبتدی هستید و قصد دارید با تمام فوت و فن جوشکاری آشنا شوید در دوره آموزشی جوشکاری آموزشگاه آریاگستر ثبت نام کنید.

ارتباط میان ضخامت فلز، آمپر و قطر الکترود 7018

به طور کلی برای تنظیم آمپر با توجه به ضخامت فلز یک قانون ساده وجود دارد. هرچه ضخامت فلز کم باشد آمپر نیز باید کمتر تنظیم شود. به دلیل اینکه فلزاتی که ضخامت زیادی ندارند نمی توانند بیش از حد در برار حرارت مقاومت کنند و ذوب می شوند. بنابراین باید آمپر را نیز کاهش دهید.

به عنوان مثال شما قصد دارید یک فلز با ضخامت 3.1 میلی متر جوش بدهید، الکترود شما باید 2.2 میلی متر قطر داشته باشد. اکنون باید با توجه به قطر الکترود شما که 2.2 میلی متر است آمپر مورد نیاز دستگاه را محاسبه کنید. به جدول زیر توجه فرمایید :

علائم جوشکاری با آمپر پایین

بسیاری از دستگاه جوشکاری، مخصوصا نوع ارزان قیمت آنها میزان آمپر واقعی را به درستی نشان نمی دهند. در برخی موارد شما آمپر را 100 تنظیم کرده اید اما در حقیقت آمپر خروجی 85 می باشد. در چنان مواقعی چگونه باید تشخیص بدهیم که میزان آمپر حقیقی چه میزان است ؟ برخی از رایج ترین نشانه های تنظیم آمپر پایین می توانند عبارت است از :

مشکل در ایجاد قوس الکتریکی

چسبیدن الکترود به سطوح فلز حین جوشکاری

قوس الکتریکی ممکن است کم نور یا ضعیف به نظر برسد

صدای ناهماهنگ قوس

گودال جوش ممکن است خیلی کوچک یا باریک باشد

به درستی مهره جوش ایجاد نمی شود

سرعت حرکت الکترود کندتر می شود

علائم جوشکاری با آمپر بالا

مهره جوش خیلی پهن با نفوذ بالا

قوس الکتریکی روشن تر از حد معمول

کنترل گودال جوش سخت است

مقادیر پاشش زیاد

جمع بندی

همان طور که مطالعه کردید در این مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر  سعی شد تا شما عزیزان را با تمام نکات ریز و درشت الکترود 7018 آشنا کنیم. اگر علاقه مند به یادگیری جوشکاری هستید می توانید با شرکت در دوره های آموزشی جوشکاری آموزشگاه آریاگستر مهارت و تجربه خودتان را از صفر تا صد برسانید.

4.2/5 - (65 امتیاز)

21 نظر

    • هر دو این الکترودها از همه نظربا هم یکساند اما از نظر کشسانی با هم متفاوت 7018 معادل 70000PSi خاصیت کشسانی دارد 8018 معادل 80000 PSI
      psi چیست ؟پوند بر اینچ مربع یا به عبارت دقیق تر نیروی پوند بر اینچ مربع که با نماد ( Psi یا lbf/Sq in ) نمایش داده می شود و به فشار حاصل از نیروی یک پوندی بر سطح یک اینچ مربعی گفته میشود.

      هر پوند بر اینچ مربع تقریبا برابر 6894/757 پاسکال است و هر 14/5 Psi برابر با 1 بار می باشد .

  • سلام موقع کار آمپر تنظیم می کنم تنظیم هم دقیقه ولی الکترود
    می چسبه با هر با جوش آمپر هم از ۹۰ بالاتر می برم صفحه
    ذوب می کنه الکترود سه هست خواستم فیلمی بگذارید جوش
    سر بالا با ۷۰۱۸ چطوری هست و باید چکرد توضیح کاملش
    ممنون.

  • با سلام خیلی از شما ممنونم که مهارت ودانشتان را بصورت رایگان
    . کامل و جامع در اختیار دیگران می‌گذارید به شما افتخار میکنم .
    درود بر شما وتوانتان افزون باد

  • سلام.‌ببخشید الکتر ۷۰۱۸ در همه قطرها موجوده. مثلا
    هم الکتر سایز ۲..۳…۴….۵….. همشون ۷۰۱۸ دارن. یا
    نه فقط شماره خاصی داره. و اینکه با همه دستگاها
    میشه الکتر ۷۰۱۸ رو کار کرد . مثلا دستگاه ۲۰۰ امپر
    واقعی میشه باهاش ۷۰۱۸ کار کرد ممنون میشم پاسخم
    بدید.سپاس….

  • باید دمای بین پاسی کنترل بشه ( پاس ها بلافاصله
    جوشکاری بشه ) مهمتر اینکه قطعه کار درست فیتاپ بشه
    ریشه جوش کم نباشه گپ جوش زیاد نباشه که نفوذ ناقص
    باشه و در هر مهره جوش باید مواظب slag باشی درسته که
    این الکترود slag کمی داره ولی خب باید مخصوصا کناره ها
    رو چک کرد یا بین مهره ها رو کمی سنگ زنی کرد

  • الکترود 8018P2 در خط لوله و مخازن استفاده میشه بهیچ
    عنوان در جوش لوله پایپینگ استفاده نمیشه ، E8018-C3
    رو میشه برای جوشکاری ساپورت در پالایشگاه استفاده کرد از
    این تیپ هم برای جوش خطوط پایپینگ استفاده نمیشه

  • ممنون از زحماتتون
    در صورت امکان از انواع دیگر الکترود ها مثل 6010 و.. هم
    توضیحاتی بفرمایین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.