افراد علاقه مند برای ورود به این شغل می توانند از راه های مختلف اقدام کنند. رشته راهنمای گردشگری در شاخه کاردانش وجود دارد که افراد می توانند پس از گذراندن سال اول دبیرستان وارد این رشته شوند.
در صورت علاقه مندی می توانند در رشته دیپلم گردشگری و یا مدیریت گردشگری در دانشگاه علمی و کاربردی و یا رشته مدیریت جهانگردی، تاریخ و باستان شناسی در سایر دانشگاه ها ادامه تحصیل دهند.
قابل ذکر است که برای داشتن این شغل لزوما نیازی به مدرک دانشگاهی مرتبط نیست. در برخی از موسسات ، دوره های آموزشی حرفه ای در این زمینه برگزار شده و به افراد گواهینامه داده می شود.
علاقه مندان راهنمایی تور اغلب دوره های آموزش رسمی یا غیر رسمی (به صورت كار با حقوق كم برای كارآموزی نزد افراد باسابقه و كهنه كاران مجرب دراین حوزه) می گذراند.
در هر شهر معمولا موسسات مختلفی دوره های آموزشی راهنمای تور را برگزار می کنند . با تماس و یا مراجعه به
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهر محل سکونت می توان از مکان ،کیفیت آموزش و هزینه دوره های این موسسات آگاهی یافت. معمولا دوره های آموزشی برای راهنمایان تور در قالب 2 برنامه آموزشی راهنمایان ایرانگردی جهانگردی و راهنمایان طبیعت گردی برگزار می شود.
راهنمای دریافت کارت راهنمای تور
پس از اتمام دوره آموزشی داوطلب در هر درس مورد ارزیابی قرار می گیرد. پس از موفقیت در این آزمون که نقش آزمون معرفی را دارد ، داوطلب در آزمون جامع که شامل دروس اصلی دوره می باشد شرکت می کند. در صورت قبولی در آزمون جامع، فارغ التحصیل دانشنامه پایان دوره را دریافت می کند.
در این مرحله فرد می تواند برای کارت راهنمایی تور اقدام کند. مراحل دریافت کارت عبارت است از :
- اخذ گواهی عدم سوء پیشینه از مراجع ذیصلاح
- اخذ گواهی عدم اعتیاد از مراجع ذیصلاح
پس از این مراحل کارت راهنمای تور صادر می شود که مدت اعتبار آن یک سال می باشد و هر سال باید تمدید گردد. در این مرحله فرد می تواند با مراجعه حضوری به آژانس های گردشگری خود را برای همکاری به عنوان راهنمای تور معرفی کند. البته باید توجه داشت که بسیاری از موارد لازم در این شغل، در این دوره ها به افراد آموزش داده نمی شود و در حین کار و با کسب تجربه می توان آنها را یاد گرفت.