به وب سایت آموزشگاه آریا گستر (آریاوش) خوش آمدید

سلسبیل خ رودکی بعد از آذربایجان پ 730

تهران ُ،ایران

با شغل راهنمای گردشگری آشنا شوید؟

رشته گردشگری

شغل راهنمای گردشگری | شغل گردشگری | دیپلم گردشگری | رشته گردشگری | آموزشگاه آریاگستر

راهنمای گردشگری
با شغل راهنمای گردشگری آشنا شوید؟
 

ما در این مطلب در مورد شغل راهنمای گردشگری با شما گفتگو خواهیم کرد شغلی راهنمای گردشگری  برای ایران آینده و اصلی ترین منبع درآمد سرزمین پارس قبل از هر چیز باید تاکید کنیم ، کشورهایی که بیش از حد، اقتصادشان را به صادرات نفت و گاز وابسته کرده‌اند، با کاهش شدید منابع روبرو هستند که این اتفاق کاهش تقاضا را نیز به ‌دنبال خواهدداشت. زیرا سوخت‌های تجدیدپذیر به‌طور فزاینده جایگزین سوخت‌های فسیلی می‌شوند. اگر برونئی، امارات متحده عربی، نیجریه، قطر، کویت، عراق و دیگر کشورهای وابسته به فروش نفت، جایگزینی برای آن پیدا نکنند آینده‌ی نامعلومی در انتظارشان خواهد بود.

براساس انتشار چشم‌انداز انرژی جهانی بی‌پی (BP World Energy)، ذخایر نفت و گاز برونئی تا اوایل سال 2035 به اتمام می‌رسد. این هشداری بسیار جدی برای کشوری است که در آن 90% از تولید ناخالص داخلی را نفت و گاز تشکیل می‌دهند.

در حالی که ایران به سختی و با شرایط تحریم نفت می‌فروشد، ترکیه در همسایگی ما با گردشگری دو برابر بیشتر از ما درآمد به دست آورده است

در میان کشورهایی با چاه‌های غنی نفت و گاز، کشور ایران نه تنها با دغدغه‌ی پایان ذخایر نفتی دست‌و‌پنجه نرم می‌کند که قادر به صادرات نفت از منابع موجود هم نیست. اختلافات سیاسی و تحریم این کشور نسبت به انجام معامله با کشورهای خارجی یا دریافت پول پس از صادراتی که با دشواری‌های فراوان صورت می‌گیرند، همه و همه شرایط را بحرانی کرده‌اند. برآورد شده که کشور ایران از طریق فروش نفت، می‌تواند ۱۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد داشته‌باشد، اما فروش این میزان نفت در شرایط حاضر ممکن به نظر نمی‌رسد.

 

گردشگری در ترکیه 

 

کمی آن طرف‌تر، کشور ترکیه با توسعه‌ی زیرساخت‌های گردشگری و برنامه‌ریزی راهبردی از جذب گردشگران به‌ویژه گردشگران سلامت، سودی باورنکردنی به دست آورده‌است. در حالی که بهداشت و درمان ترکیه در کنار سابقه‌ی علم پزشکی در ایران، هزینه‌ و کیفیت درمان توسط متخصصان ایرانی حرفی برای گفتن ندارد. به گفته حسین امیری خامکانی -نماینده مجلس شورای اسلامی ایران-، ارزآوری هر گردشگر خارجی معادل درآمد فروش 40 بشکه نفت برای کشور ایران است.

گردشگری در ایران
گردشگری در ایران
راهنما گردشگری
راهنما گردشگری

اگر شما توانایی خوبی در برقراری ارتباط با عموم مردم داشته و به تاریخ و هنر علاقه زیادی دارید، این شغل راهنمای گردشگری  مناسب شماست.

شغل راهنمای گردشگری یا راهنمای تور مسافرتی كسی است كه دارای تسلط و اطلاعات كامل درباره میراث طبیعی و فرهنگی هر منطقه است و از این رو قادر است این اطلاعات را به زبان قابل درك برای گردشگران توضیح دهد و یا ترجمه كند. از این نظر یك راهنمای گردشگری شخصی است كه غالبا آگاهی و آشنایی ویژه ای با خصوصیات فرهنگی و اقلیمی و اجتماعی منطقه و نیز درك خاصی از مسائل، مقتضیات، آداب و رسوم و مقررات مرتبط با این مكان ها دارد كه در راهنمایی گردشگران مورد استفاده قرار می گیرد. راهنمای گردشگری همراه گروه سفر می كند و در شرایط مختلف مسافران را راهنمایی و اطلاعات مورد نیاز آنها در سفر را در اختیارشان می گذارد.

وظایف مدیر تور چیست؟

 

وظایف و حوزه کاری شغل راهنمای گردشگری با مدیر تور (لیدر تور) متفاوت است. اما در بسیاری موارد چون مدیر تور وظایف مربوط به راهنمای گردشگری را نیز انجام می دهد (که البته از نظر استانداردهای بین المللی مانعی ندارد)، تفکیک آنها از یکدیگر سخت می شود. مدیر تور مسئولیت تور و همه مسافران آن را بر عهده دارد. او بر انجام درست کارها و برنامه های تور نظارت داشته و مسئولیت مدیریت هزینه ها و مخارج تور برعهده اوست.

راهنمای تور مسافرتی باید حافظه خوبی در به یاد سپاری اطلاعات تاریخی، رویدادها، حقایق، اعداد و ارقام داشته باشد. او باید توان مدیریت و سازماندهی خوبی داشته و در موارد لزوم تصمیم گیری های درستی برای گروه انجام دهد. همچنین داشتن روابط عمومی خوب و ایجاد ارتباط نزدیک و توام با احترام با مسافران، داشتن ظاهری آراسته و مسئولیت پذیری بالا،  از دیگر خصوصیات اصلی راهنمای تور است.

نکته مهم در  شغل گردشگری 

راهنمای گردشگری در سفر باید همیشه در دسترس باشد، بنابراین گاهی از صبح زود تا آخر شب مشغول کار است. حجم کار او در زمان هایی از سال به خصوص تعطیلات بسیار بیشتر استدر بسیاری از موارد شغل راهنمای گردشگری شغلی پاره وقت برای افراد است و در کنار آن شغل دیگری نیز دارند. تنها تعدادی از راهنمایان تور هستند که به صورت تمام وقت کار کرده و از این راه تمام هزینه های زندگی خود را تامین می کنند.

 

برای آشنایی بیشتر با شغل راهنمای گردشگری در ادامه اطلاعات خوبی در مورد مسئولیت ها و وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازارکار و فرصت شغلی، میزان درآمد راهنمای تور و برخی از راهنمایان تور معروف ایرانی ارائه می شود
راهنمای گردشگری در ایران
راهنمای گردشگری در ایران

پرسش های مهم در رشته گردشگری 

وظایف راهنمای گردشگری

به دلیل اینکه در بسیاری موارد مدیر تور (لیدر) و راهنمای تور یک نفر هستند، وظایف آنها در برخی موارد با هم تداخل دارد. با توجه به این مورد وظایف راهنمای گردشگری عبارتند از  :

  • پیوستن به گروه در شروع سفر، خوشامدگویی و دادن اطلاعات مربوط به جزئیات سفر به آنها اطمینان یافتن از پیش رفتن همه موارد سفر مانند سرویس دهی غذا، مکان استراحت و … مطابق با برنامه و انجام هماهنگی های لازم انجام زمانبندی مناسب برای کل سفر کمک به مسافران در مسایل مختلف از جمله موارد مربوط به گذرنامه و…

  • ارائه توضیحات کلی از مکان ها و محل های بازدید در سفر به مسافران تدارک دیدن و فروش برنامه های مختلف تفریحی و گردشی به افراد تور مشاوره دادن در خصوص مواردی مانند رستوران ها، مغازه ها و مراکز خرید هر منطقه راهنمای تور باید همیشه برای مشاوره دادن، حل مشکلات و رویارویی با مسایل اضطراری مانند گم شدن گذرنامه یا پول، بیماری و…در دسترس باشد.

مهارت لازم برای شغل راهنمای گردشگری چیست؟
  • توانایی برقراری ارتباط با همه افراد در هر سن و موقعیتی

  • اعتماد به نفس

  • صبر و مسئولیت پذیری

  • رفتار مودبانه

  • علاقه زیاد به جغرافیا و مکان های تاریخی و داشتن دانش کافی در این حوزه ها

  • آشنایی با فرهنگ های مختلف

  • آشنایی خوب با یک یا چند زبان خارجی

  • آگاهی از مسایل ایمنی در سفر

  • توانایی حفظ آرامش در شرایط اضطراری

  • داشتن انعطاف در برخورد با مشکلات سفر یا مسافران

  • مهارت مدیریت زمان و سازماندهی

  • ظاهر مناسب و آراسته

  • توان بدنی خوب

  • مدیریت مناسب هزینه و مخارج تور

افراد علاقه مند برای ورود به این شغل می توانند از راه های مختلف اقدام کنند. رشته راهنمای گردشگری در شاخه کاردانش وجود دارد که افراد می توانند پس از گذراندن سال اول دبیرستان وارد این رشته شوند. 

در صورت علاقه مندی می توانند در رشته دیپلم  گردشگری و یا مدیریت گردشگری  در دانشگاه علمی و کاربردی و یا رشته مدیریت جهانگردی، تاریخ و باستان شناسی در سایر دانشگاه ها ادامه تحصیل دهند.

قابل ذکر است که برای داشتن این شغل لزوما نیازی به مدرک دانشگاهی مرتبط نیست. در برخی از موسسات ، دوره های آموزشی حرفه ای در این زمینه برگزار شده و به افراد گواهینامه داده می شود.

علاقه مندان راهنمایی تور اغلب دوره های آموزش رسمی یا غیر رسمی (به صورت كار با حقوق كم برای كارآموزی نزد افراد باسابقه و كهنه كاران مجرب دراین حوزه) می گذراند.

در هر شهر معمولا موسسات مختلفی دوره های آموزشی راهنمای تور را برگزار می کنند . با تماس و یا مراجعه به 

وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهر محل سکونت می توان از مکان ،کیفیت آموزش و هزینه دوره های این موسسات آگاهی یافت. معمولا دوره های آموزشی برای راهنمایان تور در قالب 2 برنامه آموزشی راهنمایان ایرانگردی جهانگردی و راهنمایان طبیعت گردی برگزار می شود.

 راهنمای دریافت کارت راهنمای تور 

پس از اتمام دوره آموزشی داوطلب در هر درس مورد ارزیابی قرار می گیرد. پس از موفقیت در این آزمون که نقش آزمون معرفی را دارد ، داوطلب در آزمون جامع که شامل دروس اصلی دوره می باشد شرکت می کند. در صورت قبولی در آزمون جامع، فارغ التحصیل دانشنامه پایان دوره را دریافت می کند.

در این مرحله فرد می تواند برای کارت راهنمایی تور اقدام کند. مراحل دریافت کارت عبارت است از :

  • تکمیل فرم های مربوطه
  • طی مرحله گزینش
  • اخذ گواهی عدم سوء پیشینه از مراجع ذیصلاح
  • اخذ گواهی عدم اعتیاد از مراجع ذیصلاح

پس از این مراحل کارت راهنمای تور صادر می شود که مدت اعتبار آن یک سال می باشد و هر سال باید تمدید گردد. در این مرحله فرد می تواند با مراجعه حضوری به آژانس های گردشگری خود را برای همکاری به عنوان راهنمای تور معرفی کند. البته باید توجه داشت که بسیاری از موارد لازم در این شغل، در این دوره ها به افراد آموزش داده نمی شود و در حین کار و با کسب تجربه می توان آنها را یاد گرفت.

 

بازارکار و آینده شغلی راهنمای تور گردشگری

 

شغل راهنمای گردشگری می تواند در آژانس های مسافرتی و گردشگری ، موسسات گردشگری، هتل ها و متل ها استخدام شود. با کسب تجربه بیشتر می توانید به سمت های مدیریتی برسد. همچنین می تواند به صورت مستقل با تورهای شرکت های مختلف همکاری کند. با داشتن تجربه و سرمایه لازم می تواند خود آژانس مسافرتی و گردشگری تاسیس کند. 

در خصوص وضعیت بازارکار و استخدام راهنمای گردشگری اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد. بازارکار راهنمای تور ارتباط مستقیمی با صنعت گردشگری دارد. در صورتی که این صنعت رونق پیدا کند، بازارکار این شغل نیز بسیار بهتر خواهد شد.

 

در شرایط فعلی که به دلایل مختلف خیلی توجه ویژه به صنعت گردشگری در کشور نمی شود، بازارکار مناسبی پیش روی علاقه مندان این شغل نیست و تعداد زیادی از راهنمایان تور بیکار هستند. در واقع تعداد راهنمای تور موجود با تعداد تورهای مسافرتی تناسب نداشته و از آن خیلی بیشتر است.

 

میزان درآمد راهنمای تور گردشگری

آمار دقیقی از میزان حقوق و درآمد راهنمای تور در دسترس نیست. مشکلات متعددی در حوزه حقوق و درآمد راهنمایان تور وجود دارد. راهنمایان توری که در آژانس های مسافرتی مشغول به کار هستند، استخدام رسمی نبوده و حقوق کمی دریافت می کنند. 

نرخ حقوق آنها در مقایسه با راهنمای تور در کشورهای دیگر، بسیار کمتر است. اکثر راهنمایان گردشگری به صورت پاره وقت و در زمان های اوج سفر به این کار مشغول بوده و برای امرار معاش خود شغل دیگری نیز دارند. تعداد اندکی هستند که تنها از راه شغل راهنمای گردشگری، هزینه های زندگی خود را تامین می کنند.

 

میزان درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :

آمریکا – درآمد سالانه این شغل در سال 2013، 30.800 دلار بوده است.

استرالیا – متوسط درآمد سالانه این شغل41.500  دلار (قبل از کسر مالیات) میباشد.

انگلستان  – متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار حدود23.000  دلار و برای افراد با تجربه30.500  دلار می باشد. البته درآمدها در شرکت های مختلف، متفاوت می باشد.

شخصیت های مناسب شغل گردشگری چیست؟

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

 

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

درآمد گردشگری در امریکا
درآمد گردشگری در دنیا

مطالب مرتبط 

دیپلم های کاردانش 

امتیاز به مطلب