مانند بسیاری از مشاغل، جوشکاری نیز نیاز به مهارت و تجربه خاصی دارد تا بتوانید به صورت جوشکار حرفه ای فعالیت کنید. اما برخلاف برخی از مشاغل، برای شروع جوشکاری نیازی به تحصیلات بالایی ندارید و به راحتی می توانید وارد عرصه جوش بشوید. اما این به آن معنی نیست که می توانید یک شبه جوشکار حرفه ای بشوید. جوشکاری شغلی است که در آن ابتدا باید صبور باشید زیرا این حرفه بسیار گسترده بوده و شما به مرور زمان مهارت و تجربه کسب خواهید کرد. بیایید از همین ابتدا موضوع را واضح بیان کنیم، همه می توانند جوشکار شوند و نیازی به داشتن تحصیلات بالا و یا مدارک معتبر نیست. شما با شرکت در یک دوره آموزشی جوشکاری می توانید تجربیات خود را از 0 تا 100 برسانید و اطلاعات خود را چند برابر کنید. شرکت در دوره های آموزشی جوش علاوه بر کسب کردن اطلاعات و مهارت، یک مدرک معتبر فنی و حرفه ای نیز برای شما صادر می شود که می توانید خیلی راحتتر به عنوان یک جوشکار یا حتی یک کارآموز وارد بازار کار بشوید. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر به چند ویژگی جوشکار حرفه ای می پردازیم.
آنچه که در این مطلب میخوانید:
Toggleاطلاعات کافی در مورد جوشکاری داشته باشید
بدون شک برای اینکه در یک حرفه ای موفق بشوید، ابتدا باید در مورد آن حرفه اطلاعات لازم را داشته باشید. برای شروع با عملیات جوشکاری آشنا بشوید و همچنین درک کنید که یک جوشکار حرفه ای چگونه روز خود را سپری می کند؟ جوشکاران حرفه ای روزانه با پوشیدن لباس و تجهیزات ایمنی در حال کار هستند و حتی ممکن است دچار بیماری های گوناگون نیز بشوند. اگر نکات ایمنی را به درستی انجام ندهید ممکن است در طولانی مدت دچار صدمه های شدید بشوید. بنابراین قبل از ورود به حرفه جوش، ابتدا اطلاعات خود را در مورد جوشکاری افزایش دهید و این سوال را از خودتتان بپرسید که آیا می توانید شرایط کار جوشکاری را تحمل کنید؟
مرتبط بخوانید : با انواع جوشکاری و آموزش آن آشنا شوید+تصویر
برای اینکه جوشکار حرفه ای بشوید، نیاز به تجربه دارید
همان طور که می دانید جوشکاری حرفه مبتنی بر مهارت می باشد. اگر مبتدی هستید و اطلاعات کافی در مورد نحوه و نوع جوش ندارید، بهترین گزینه برای شما شرکت در کلاس های آموزشی جوش می باشد. در این کلاس های آموزشی شما از صفر تا صد جوش را فرا میگیرید از نکات ایمنی گرفته تا جوش فلزات مختلف را یاد خواهید گرفت. بعد از سپری کردن دوره های آموزشی، یک مدرک معتبر کسب خواهید کرد که حال می توانید خیلی راحت تر وارد بازار بشوید زیرا اکنون هم مهارت لازم را دارید و هم یک مدرک معتبر. سپس می توانید به عنوان کارآموز یا حتی یک جوشکار حرفه ای وارد بازار کار بشوید. جوشکاری انواع مختلفی دارد : آرگون(تیگ)، برق، co2، میگ و غیره سعی کنید به موارد بالا تسلط کافی پیدا کنید اینگونه درآمد شما نیز بیشتر می شود. به طور خلاصه هرچه قدر مهارت جوشکار بالاتر باشد، درآمد بیشتری نیز خواهید داشت.
نوع جوشکاری را با توجه به علاقه خود انتخاب کنید
جوشکار حرفه ای کسی است که حداقل بر روی یک نوع جوشکاری تسلط کامل داشته باشد یکی از متداول ترین نوع جوشکاری میگ و تیگ می باشد که بازار کار مناسبی نیز دارد. بنابراین همان طور که گفته شد هر چند که شما با انواع مختلف جوشکاری آشنا باشید بدون شک درآمد و مزایای بیشتری نیز خواهید داشت.
مدارک بین المللی جوشکاری
گواهینامه آموزشگاه فنی و حرفه ای ایجوش
گواهینامه بین المللی انجمن تست غیرمخرب آمریکا (ASNT)
گواهینامه بین المللی الکوموس انگلستان
گواهینامه تخصصی سازمان فنی و حرفه ای
گواهینامه تخصصی جوش آموزشگاه آریاگستر (زی رنظر سازمان فنی و حرفه ای کشور)
گواهینامه تخصصی دانشگاه صنایع و معادن
گواهینامه تخصصی شرکت انطباق کیفیت آسیا (سازمان استاندارد)
گواهینامه تخصصی انجمن کیفیت ایران
گواهینامه تخصصی دانشگاه جامع علمی و کاربردی
و سایر مدارک شرکت های معتبر داخلی و بین المللی
همان طور که مشاهده می کنید مدارک و گواهینامه های متعددی برای جوشکاری موجود است. بنابراین با توجه به شرایط و توان خود حداقل یک مدرک معتبر جوشکاری در رزومه خود داشته باشید. دقت داشته باشید برای اینکه به یک جوشکار حرفه ای تبدیل شوید نیازی به مدرک ندارید، اما شرکت کردن در دوره های آموزشی روند تبدیل شدن شما به یک جوشکار حرفه ای را سرعت می بخشد.
بیشتر بخوانید : 11 مدرک جوشکاری بین المللی را بشناسید + تصویر
یک جوشکار حرفه ای همیشه در حال تقویت مهارت های خود است
مهم نیست که شما یک جوشکار حرفه ای هستید یا مبتدی، همان طور که گفته شد حرفه جوشکاری بسیار گسترده می باشد و هر روز در حال تحول است بنابراین اگر حتی جوشکار حرفه ای هستید باید روزانه به مهارت و تجربیات خود را تقویت کنید. سعی کنید با جوش دادن فلزات زیادی از جمله : آلومینیوم ، استیل، استنلس استیل، فولاد و حتی پلاستیک نیز آشنا بشوید. به طور خلاصه هرچه قدر مهارت شما بیشتر باشد، شرایط استخدامی و در آمد بالا نیز خواهید داشت. اگر این 5 مورد را رعایت کنید بدون شک در کوتاه ترین زمان به یک جوشکار حرفه ای تبدیل می شوید.
مرتبط بخوانید : 14 ترفند مهم جوشکاری که باید بدانید + تصویر
عوارض و معایت شغل جوشکاری
اثرات سوء بهداشتی کوتاه مدت
تماس با فیوم فلزات ( مثل روی، منیزیم، مس و اکسید آن) باعث بروز بیماری به نام تب فیوم فلز میگردد.
علائم این بیماری بین 4 تا 12 ساعت پس از تماس نمایان میشود و شامل احساس سرماخوردگی، عطش، تب، دردهای عضلاتی، درد قفسه سینه، سرفه، خسخس کردن، کوفتگی، حالت تهوع و احساس مزه بد در دهان است. برخی ترکیات موجود در فیوم مثل کادمیوم در مدت زمان کوتاه نیز ممکن است کشنده باشند و گازهای متصاعد شده در فرایند جوشکاری نیز بسیار خطرناک میباشند. برای مثال اشعه ماوراء بنفش منتشر شده در اثر واکنش با اکسیژن و نیتروژن موجود در هوا، ازن و اکسیدهای نیتروژن تولید میکند.
این گازها در مقادیر زیاد کشندهاند و میتوانند منجر به التهاب و تحریک بینی و گلو و بیماریهای شدید ریوی گردند.
اشعه ماوراء بنفش تولیدی با حلالهای هیدروکربنی کلردار مثل تریکلرواتیلن، تری کلرواتان، متیلن کلراید و پرکلرواتیلن ترکیب میشود و گاز فسژن تولید مینماید. حتی مقادیر بسیار کم فسژن نیز کشنده است، اگرچه علائم اولیه مسمومیت با آنکه شامل سرگیجه، احساس سرما و سرفه است، پس از 5 تا 6 ساعت ظاهر میشود.
مرتبط بخوانید : 6 خطر در عوارض جوشکاری آرگون
اثرات طولانی مدت مزمن
مطالعه بر روی جوشکار حرفه ای، افرادی که با شعله فلزات را برش میدهند و کارگرانی که در کنار کوره ها کار میکنند، نشان میدهد که خطر ابتلا به سرطان ریه و گاهی اوقات سرطان حنجره و دستگاه ادراری در جوشکاران بیشتر از بقیه است. این موضوع نیز چندان غیر منتظره نمی باشد چرا که مواد سمی موجود در دود جوشکاری مثل کادمیوم، نیکل، بریلیوم، کروم و آرسنیک موادی هستند که باعث بروز سرطان ریه میگردند.
ممکن است جوشکاران انواع مشکلات مزمن دستگاه تنفسی را نیز تجربه کنند؛ همانند برونشیت، آسم، ذاتالریه، امراض ریوی که در اثر تنفس ذرات فلزی ایجاد میشوند.کاهش ظرفیت تنفسی ریه، سیلیکوزیز( تنگی نفس در اثر تنفس مداوم ذرات حاوی سیلیس) و …
دیگر مشکلات و بیماریهای ناشی از جوشکاری عبارتند از: بیماریهای قلبی، بیماریهای پوستی، افت شنوایی، ورم معده، ورم روده کوچک و زخم معده و روده کوچک. همچنین جوشکارانی که در معرض فلزات سنگین مثل کرم و نیکل میباشند، ممکن است دچار بیماریهای کبدی نیز گردند.
جوشکارانی که با سطوح دارای پوشش آزبست کار میکنند نیز احتمال دارد به بیماریهای آزبستوز، سرطان ریه و بیماریهای دیگر ناشی از آزبست مبتلا شوند. چنین افرادی باید قبل از آغاز به کار با این مواد آموزش دیده و از تجهیزات و وسایل حفاظتی مناسب نیز برخوردار باشند.
گرما
گرمای شدید و جرقه های ناشی از جوشکاری ممکن است باعث سوختگی شود. جراحات چشمی نیز از تماس با خاکستر داغ، تراشه فلزات، جرقهها و الکترودهای داغ حاصل میشود. بعلاوه تماس طولانی مدت با گرما منجر به استرس حرارتی در فرد خواهد گردید.
جوشکاران بایستی از علائمی همچون خستگی، سرگیجه، کماشتهایی، تهوع، درد ناحیه شکمی و بیحوصلگی آگاهی داشته باشند. تهویه، جداسازی و ایجاد فاصله مناسب با منبع حرارتی، رعایت فواصل استراحت و نوشیدن مایعات مناسب میتواند افراد را در برابر خطرات مرتبط با گرما محافظت نماید.
سخن آخر چگونه جوشکار حرفه ای بشویم؟
همان طور که مطالعه کردید حرفه جوشکاری دارای مزیت و مزایایی می باشد اما دقت داشته باشید که با رعایت نکات ایمنی درصد مبتلا به بیماری و سوختگی کاهش پیدا می کند. همچنین شما یک شبه نمی توانید به یک جوشکار حرفه ای تبدیل شوید سعی کنید روزانه مهارت و تجربیات خود را با مطالعه کردن مقاله و حتی تمرینات جوش افزایش بدهید، دقت داشته باشید بازارکار برای جوشکاری زیاد بوده و تقاضا برای نیرو بالا است بنابراین با شرکت در دوره های آموزشی جوش به راحتی می توانید اولین قدم به سوی موفقیت را بردارید.