4 ویژگی الکترود 6010 در جوشکاری ( کاربرد + مزایا + قابلیت)

الکترود ها یکی از وسایل مهم در جوشکاری هستند که انواع مختلفی دارند و همچنین در کیفیت جوش بسیار مؤثر هستند. لذا انتخاب درست نوع الکترودهای مصرفی با توجه به خصوصیات پروژه امری مهم است. همانند سیم جوش 7018، الکترود 6010 نیز یکی از محبوب ترین الکترود های مصرفی میان جوشکاران می باشد که در ساخت و ساز های عمومی، کشتی سازی و جوش های لوله موثر واقع شده است. به طور کاملا خلاصه به میله رسانا که می‌تواند جریان برق را از خود عبور دهد الکترود گویند که بر اساس ذوب شدن روکش آن در دو دسته ذوب شونده و غیر ذوب شونده بوده و بر اساس نوع پوشش در 4 گروه سلولزی، روتیلی، قلیایی و اسیدی قرار می‌گیرد. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر به ویژگی الکترود 6010 می پردازیم.

الکترود 6010

الکترود ها یا میله جوش معمولا مانند E6010 یا E7018 نام گذاری می شوند. دقت داشته باشید که هر کدام از ارقام نام الکترود ها بیانگر ویژگی و کاربرد آنها هستند. به طور ساده E به معنای الکترود می باشد و در اول نام الکترود قرار می گیرد. دو رقم اول یعنی 60 به معنای مقاومت کششی 60000 psi  در هر اینچ مربع است. عدد سوم “1” بیانگر این است که الکترود 6010 در هر چهار موقعیت جوشکاری (افقی، عمودی، صاف و بالای سر) موثر است. آخرین عدد نیز معمولا نوع سرباره و نوع جریان منبع تغذیه را نشان می دهد.

 

 الکترود 6010 برای جوشکاری فولاد های با کربن کم تا متوسط به کار می رود و به دلیل وجود سلولز در ترکیب روکش خود در رده­ ی الکترود های سلولزی قرار می گیرد. معمولا بیش از 30 درصد وزنی روکش این الکترود از سلولز تشکیل یافته است و مواد دیگری چون دی اکسید تیتانیوم، احیا کننده های فلزی مثل فرو منگنز، سیلیکات های آلومینیوم، منگنز و پتاسیم، کربنات کلسیم، پودر آهن، کربنات منیزیم، کوارتز و چسب شیشه (سیلیکات سدیم) به آن اضافه می شود.

الکترود 6010 در جوشکاری بدنه کشتی، ساختمان و پل، مخازن ذخیره، لوله ها و اتصالات به خصوص در پاس ریشه کاربرد دارد. البته اجرای جوش با این الکترود نیاز به مهارت زیادی دارد. استفاده از الکترود های 6010  با سایز بزرگتر از 5 میلی متر به جز در وضعیت تخت یا وضعیت افقی در جوش گوشه یا فیلت محدود است. در نهایت جوشکاران حرفه ای معتقد اند که سیم جوش 6010 عملکرد مناسبی دارد. اگر دنبال سیم جوشی هستید که بیشترین نفوذ و در عین حال کمترین سرباره را به جای بگذارد، میله جوش 6010 ایده آل می باشد. سیم جوش های 6010 و 6011 عملکرد نزدیکی به یکدیگر دارند. یکی از قابلیت های برتر سیم جوش 6011 این است که می توان از این الکترود حتی بر روی فولاد و آهن زنگ زده نیز استفاده شود و کمترین سرباره را به جای می گذارد اما نسبت به الکترود 6010 نفوذ کمتری را ایجاد می کند.

مرتبط بخوانید : 23 ابزار و تجهیزات جوشکاری + تصویر 

ویژگی الکترود 6010

الکترود 6010

سیم جوش 6010 دارای ویژگی های بسیار موثر برای افراد تازه کار می باشد. مزیت های استفاده از الکترود 6010 عبارت است از :

  • * قوس جوش با ثبات و فوق العاده قوی
  • * نفوذ عالی
  • * گودال جوش آن به خوبی مرطوب می شود و به سرعت سرد خواهد شد. این ویژگی انجامد سریع آن برای جوشکاری سرباره ایده آل می باشد.
  • * برای جوش دادن قطعه کار های زنگ زده نیز موثر است
  • * ایجاد پوشش گازی برای حفاظت فلز مذاب حوضچه جوشکاری در حین عملیات جوشکاری
  • * نجماد مناسب و یکدست فلز جوش
  •  
  • اگر الکترود 6010 به همراه تورچ به درستی هدایت شود صاف ترین مهره جوش ها را ایجاد می کند که برای جوش دادن لوله ها بسیار موثر است. کاربرد های دیگر آن نیز در کشتی سازی، ساخت و ساز و مخازن ذخیره سازی حائز اهمیت است. اگر برای اولین بار از الکترود 6010 استفاده کنید متوجه میزان پاشش زیاد بر روی قطعه جوش خواهید شد. نگران نباشید درحالی که میزان پاشش این نوع الکترود بسیار بالا است اما سرباره آن سبک، غیر چسبنده و زود جدا شونده بوده است و به راحتی می توانید سطوح فلز را بعد از عملیات جوشکاری تمیز کنید.
  •  
  • همچنین دقت داشته باشید به دلیل میزان نفوذ بالا در این الکترود بهتر است هنگام جوش دادن فلزات نازک بیشتر دقت کنید زیرا می تواند موجب سوختگی و یا سوراخ شدن قطعه کار شود. هر چند این نوع الکترود برای جوش دادن قطعه کار های ضخیم موثر است. به هر حال اگر بتوانید پاس جوش خوبی اعمال کنید، می توانید چه فلزات ضخیم و نازک را با سیم جوش 6010 جوشکاری کنید. جالب است بدانید الکترود 6010 به دلیل محبوبیت بیش از حد میان جوشکاران با اکثر دستگاه های جوش سازگار می باشد.
  •  
  • مرتبط بخوانید : 17 نکته مهم در الکترود 7018 که بایستی دانست

مشخصات و کاربرد سیم جوش 6010

الکترود 6010

الکترود 6010 حاوی مقدار زیادی سلولز می باشد که معمولا 30 درصد آن را تشکیل می دهد. همچنین حاوی موادی همچون دی اکسید تیتانیوم، انواع مختلف آلومینیوم یا منیزیم و سیلیکات سدیم مایع می باشد. با توجه به مقدار زیادی از سلولز در سیم جوش 6010 اغلب جوشکاران حرفه ای آن را با سیم جوش سلولزی توصیف می کنند. حال ممکن است برای شما سوال پیش آید که الکترود سلولزی چیست ؟ به دلیل احتراق پذیری سلولز و اینکه در هنگام سوختن گاز های مختلف آزاد می ‌کند در فرایند جوشکاری کاربرد پیدا کرده است. گاز های آزاد شده در فرایند سوختن سلولز الکترود، همانند یک لایه محافظ عمل می‌ کند.

 این لایه گازی محافظ مانع از ورود گاز های مخرب به حوضچه مذاب در حین جوشکاری می‌گردد. به همین دلیل افرادی که در محیط باز مشغول به جوشکاری می شوند، الکترود 6010 برای آنها معجزه می کند و بیشترین کاربرد سیم جوش سلولزی برای جوشکاری در محیط های کاملا باز می باشد تا از ورود گاز های دیگر بر روی حوضچه جوش جلوگیری کند. همچنین دقت داشته باشید این نوع الکترود برای جوش دادن قطعه کار های زنگ ضده و رنگ شده نیز بسیار موثر است واقع شده است. با تمام مواردی که ذکر شد اکنون به راحتی می توان درک کرد که چرا الکترود 6010 و 6011 در میان جوشکارانی که در محیط باز فعالیت می کنند، محبوب است.

مرتبط بخوانید : 6 اصل مهم در آموزش جوشکاری مبتدی که باید بدانید

آمپر و تنظیمات سیم جوش 6010

الکترود ‌های جوشکاری 6010، فقط با قطبیت DCEP (الکترود مثبت) یا معکوس برای جوشکاری باید استفاده شوند. جوشکاری با جریان AC منجر به قوس ناپایدار و ایجاد جوش ضعیف می‌شود. بنابراین، انتخاب قطبیت مناسب برای الکترود نوع 6010 بسیار مهم است. به عبارتی دیگر بر خلاف سیم جوش 6011، الکترود 6010 فقط با جریان مستقیم DC کار می کند و به اندازه سیم جوش 6011 انعطاف پذیر نمی باشد.

همچنین به خاطر داشته باشید میزان ولتاژ مورد نیاز سیم جوش 6010 به مراتب نسبت به سایر الکترود های دیگر بالا می باشد و باید یک دستگاه جوش با میزان ولتاژ بالا در اخیتار داشته باشید. هرچه قطر الکترود و میزان ضخامت قطعه کار بیشتر باشید قطعا به آمپر و ولتاژ بیشتر نیاز خواهید داشت. بهترین روش برای به دستیابی تنظیمات درست دستگاه جوش فقط و فقط تمرین کردن و کسب تجربه می باشد. البته با توجه به راهنما های موجود در مورد میزان آمپر و قطر الکترود می تواند مفید باشد اما توجه داشته باشید که برای تمام شرایط و عملیات های جوشکاری متفاوت یکسان نخواهد بود.

مرتبط بخوانید : 8 کاربرد جوش آرگون به همراه مزایا و معایب آن 

هنگام کار با الکترود 6010 باید به چه مواردی دقت کنیم ؟

الکترود 6010

اولین نکته ای که باید در مورد تمام الکترود های مصرفی بدانید آن است که در عملیات جوشکاری آنها مصرف می شوند و هر چه طول الکترود کاهش پیدا می کند باید بتوانید فاصله آن را نسبت به قطعه کار خود حفظ کنید.  به عنوان مثال در جوشکاری برق همان طور که می دانید هر چه عملیات جوشکاری برق به طول بی انجامد الکترود مصرفی نیز کوتاه تر خواهد شد. باید در این مواقع بتوانید فاصله قوس الکتریکی را رعایت کنید. اگر به جوشکاری برق علاقه دارید توصیه می کنیم برای تسلط پیدا کردن بر روی فاصله قوس الکتریکی و طول الکترود به طور روزانه تمرین داشته باشید.

 اگر نتوانید با توجه به طول سیم جوش 6010 فاصله قوس الکتریکی را نسبت به سطوح فلز کم کنید در نهایت جوش شما ضعیف و کثیف خواهد بود. همچنین بهتر است بدانید الکترود 6010 روی قطعه کار های کثیف و رنگ شده می تواند مهره جوش خوبی را ایجاد کند و در هر صورت توصیه می شود در گام اول فلز خود را برای جوش کاری تمیز کنید. اگر به هر دلیلی قادر به تمیز کردن فلز نبودید می توانید عملیات جوشکاری را بدون مشکل با الکترود 6010 آغاز کنید. در مورد موقعیت جوشکاری نیز، سیم جوش 6010 برای تمامیه وضعیت های جوشکاری مناسب می باشد.

 اکنون برای ایجاد مهره جوش های با کیفیت و صاف باید چندین پاس جوش ایجاد کنید. به عبارتی دیگر وقتی سیم جوش را در امتداد قطعه کار به جلو هدایت می کنید با ایجاد هر مهره جوش بهتر است مقداری کمی به عقب برگردید و پاس جدیدی را ایجاد کنید. اینگونه علاوه بر داشتن یک مهره جوش بی نقص، میزان نفوذ شما فوق العاده خواهد بنابراین هر دفعه ای الکترود 6010 را به جلو هدایت می کنید، مقدار کمی به عقب برگردید و دوباره یک مهره جوش ایجاد کنید. البته برای کسب مهارت و تجربه بر روی این موضوع نیاز به تمرین و کسب مهارت خواهید داشت. دقت داشته باشید که برای ایجاد مهره جوش با نفوذ عالی باید این تکنیک را پیاده سازی کنید و از کشیدن الکترود بر روی قطعه کار با سرعت اجتناب کنید.

مرتبط بخوانید : 8 راز در آموزش جوشکاری برق که باید بدانید 

جمع بندی

همانند الکترود 7018، سیم جوش 6010 نیز برای افراد تازه کار مفید و مناسب می باشد. از ویژگی مهم الکترود 6010 می توان به قابلیت نفوذ فوق العاده و امکان استفاده در محیط های باز اشاره کرد. در نهایت تنها روش برای کسب تسلط کافی بر روی تمام سیم جوش ها، فقط و فقط تمرین و تکرار می باشد. جوشکارانی که در محیط های باز مشغول جوش دادن لوله و قطعه کار های ضخیم هستند، باید بر روی این الکترود تسلط کافی را به دست بیاورند.

4.4/5 - (31 امتیاز)

8 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.