5 عامل موثر در اصول جوشکاری

همواره رعایت اصول جوشکاری برای همه جوشکاران مورد توجه بوده است اینکه چطور یک جوش با کیفیت و مستحکم داشته باشند تا بازرسین جوش مهر تایید بر آن بزنند ما در این مطلب تصمیم داریم به 5 نکته مهم در اصول جوشکاری بپردازیم. 

مهمترین عوامل اصول جوشکاری در کیفیت و اندازه گرده جوش عبارتند از:

۱. سرعت جوشکاری

۲- نوع جریان

۳ -آمپر

۴- زاویه الکترود

۵ -طول قوس

سرعت جوشکاری

سرعت جوشکاری را مقدار ذوب الکترود تعیین میکند و باید به گونه ای انتخاب شود که خط جوشی زیبا ایجاد گردد.

تاثیر سرعت حرکت دست در جوشکاری
تاثیر سرعت حرکت دست در جوشکاری

شکل (۱) در جدول (۱) تأثیر سرعت زیاد و کم پیشروی الکترود در جوشکاری را نشان میدهد.

جدول 1 تاثیر سرعت حرکت دست بر جوشکاری
جدول 1 تاثیر سرعت حرکت دست بر جوشکاری

نوع جریان جوشکاری

بر حسب نوع جریان به کار گرفته شده در ،جوشکاری ،کیفیت عمق نفوذ و ظاهر گرده جوش متفاوت خواهد بود با ثابت در نظر گرفتن سایر عوامل می توان تفاوتهای جوشکاری با جریان مستقیم و متناوب را در جدول (۲) مقایسه کرد.

جدول 2 تاثیر نوع جریان بر جوشکاری
جدول 2 تاثیر نوع جریان بر جوشکاری

میزان آمپر و ولتاژ

یکی دیگر ار موضوعات مهم در اصول جوشکاری ، مقدار آمپر مورد نیاز برای جوشکاری بر اساس ضخامت قطعه ،کار، قطر مغزی الکترود و وضعیت جوشکاری تعیین میگردد در جداول (۳) و (۴) و شکل (۲) تأثیر آمپرهای بالا و دهد. پایین را بر کیفیت و ظاهر جوش نشان می دهد

جدول 3 تاثیر ولتاژ بر جوشکاری
جدول 3 تاثیر ولتاژ بر جوشکاری
جدول 4 تاثیر آمپر بر جوشکاری
جدول 4 تاثیر آمپر بر جوشکاری

زاویه الکترود

زاویه الکترود در جوشکاری سطحی (تخت) عمود بر سطح قطعه کار و در جهت حرکت با خط قائم 10-20 درجه میباشد تغییر زاویه بر ظاهر و کیفیت جوش تأثیر می گذارد. در جدول (۵) اثر این تغییر مقایسه شده است.

جدول 5 تاثیر زاویه الکترود در جوشکاری
جدول 5 تاثیر زاویه الکترود در جوشکاری

طول قوس

تأثیرات طول قوس بلند و کوتاه در جدول (۶) با هم مقایسه شده است.

جدول 6 تاثیر طول قوس بر جوشکاری
جدول 6 تاثیر طول قوس بر جوشکاری

 

 

۱آغاز مجدد جوشکاری

در بسیاری از مواقع در هنگام جوشکاری الکترود تمام میشود و یا ممکن است به هر علتی قوس قطع شود به همین دلیل باید روش درست آغاز مجدد جوشکاری را فرا گرفت تا کار جوشکاری دوباره به خوبی آغاز گردد و گرده جوش مناسب با استحکام کافی بدست آید.

برای شروع مجدد قوس باید نخست اطراف حوضچه مذاب را از گل جوش و سرباره توسط پاک کرد محل شروع قوس را حدوداً ۶ میلیمتر قبل از لبه جلویی حفره جوش شروع کرده و با حرکت به سمت بالای حفره جوش گرده جوش حرکت نوسانی الکترود به سمت حفره مذاب را شروع میکنیم و خط جوش را در جهت جوشکاری ادامه زمانی که قوس در جلوی حفره جوش ایجاد شد و الکترود به سمت عقب حفره هدایت گردید با ادامه جوشکاری نشانههای ایجاد قوس از بین میرود.

۲- پایان خط جوش و قطع قوس

پایان دادن به خط جوش از اهمیت بالایی برخوردار است اگر جوشکار بتواند خط جوش را بصورت مناسبی تمام کند یک گودی در انتهای خط جوش ایجاد میشود که محل تجمع آلودگیها و سرباره خواهد بود و باعث ایجاد ترک یا سوراخ در گرده جوش میگردد.

چنانچه الکترود ذوب شود و به انتها رسیده ،باشد لازم است که قوس را با دقت قطع کرد. در پایان خط جوش الکترود را به تدریج چرخ داده و به آهستگی از ورق دور میکنیم تا با این کار از ایجاد چاله در انتهای خط جوش جلوگیری کنیم.

 در روش دیگر برای پایان خط جوش، به اندازه ۱۵ تا ۲۰ میلیمتر به آرامی بر روی گرده جوش برگشته و پس از یک لحظه مکث قوس را قطع میکنیم در این روش شروع مجدد قوس بهتر صورت میگیرد در محل آغاز و پایان خط جوش ممکن است عیبهایی ایجاد شود که ضرورت شروع درست و به پایان رساندن مناسب قوس را به اثبات میرساند.

نتیجه گیری

رعایت این اصول جوشکاری شما را برای اجرا یک پروژه با کیفیت ترغیب خواهد کرد بطوریکه بتوان بهترین نتایج را به دست آورد در صورتیکه در جوشکاری خود ضعف میبیند حتما به ما مراجعه کنید مربیان ما شما را به بهترین شکل ممکن آموزش خواهند داد و شما را حرفه ای خواهند نمود.

 

 

5/5 - (7 امتیاز)
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.