8 راز در جوشکاری لوله که باید بدانید

لوله ها تجهیزات مهمی هستند که در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارند. صنایع مهمی همچون نفت و گاز را می توان دلایل اصلی محبوبیت جوشکاری لوله دانست. در اصل جوشکاری لوله یکی از مباحث ویژه جوشکاری می باشد که جوشکاران در این حوزه نه تنها در ایران بلکه در اکثر کشور های جهان از درآمد و امنیت شغلی بالایی برخوردار هستند. همان طور که ممکن است بدانید جوشکاری یکی از شغل های پرچالش بوده که مبتنی بر مهارت و تجربه می باشد و هر کسی نمی تواند به راحتی وارد این شغل دشوار و در عین حال پردرآمد بشود. اگر شغل های فنی مبتنی بر مهارت را دوست دارید، شغل جوشکاری می تواند برای شما مناسب باشد. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر به جوشکاری لوله می پردازیم.

 
 
جوشکاری لوله

به طور کاملا خلاصه برای اینکه بتوان دو لوله یا تعداد بیشتر را در کنار یکدیگر قرار داد، لازم است تا جوشکاری لوله به لوله انجام شود. اکثرا جوشکاران لوله دارای دانش و مهارت لوله کشی را نیز دارند. جوشکاری لوله همانند فرآیند جوشکاری معمولی می باشد که روش های متعددی دارد. برای جوش دادن دو یا چند لوله به یکدیگر با توجه به نوع، جنس و ضخامت لوله می توان از روش های جوشکاری همچون، میگ، برق و اکسی استیلن و غیره استفاده نمود. امروزه جوشکاری در تمام صنایع های مختلف همچون خودرو سازی، کشتی سازی، سکو نفتی، ساخت و ساز و غیره بسیار موثر است و از بازارکار خوبی برخوردار می باشد. از این رو افراد زیادی خواهان فراگرفتن روش های مختلف جوشکاری هستند.

 بهترین روش جهت کسب مهارت و تجربه در این حوزه کلاس های آموزشی جوشکاری می باشد. آموزشگاه آریاگستر با چندین سال فعالیت در این حوزه تمام دوره های آموزشی جوشکاری خود را به طور کاملا عملی با توجه به نیاز بازارکار در کارگاه های مجهز همراه با اساتید و مربیان با تجربه برگزار می کند. همچنین در صورت قبول شدن در امتحان پایان دوره، با مدرک معتبر سازمان فنی و حرفه ای کشور وارد بازارکار شوید.

مرتبط بخوانید : 11 ویژگی آموزش جوشکاری زیر آب (درآمد + شغل + آینده)

وظایف جوشکاران لوله چیست ؟

جوشکاری لوله

همان طور که اشاره شد برخی از جوشکاران لوله، در حوزه لوله کشی نیز مهارت و تجربه دارند از این رو وظایف آنها ترکیبی می باشد. وظایف لوله کشی شامل نصب، مونتاژ و تثبیت سیستم های لوله کشی مکانیکی است، در حالی که وظایف جوشکاران لوله شامل ساخت، برش و متصل کردن سازه به یکدیگر می باشد. اگر بتوانید به صورت هم زمان در دو حوزه جوشکاری و لوله کشی مهارت کسب کنید قطعا از آینده و درآمد خوبی برخوردار خواهید بود. برخی دیگر از وظایف جوشکاران لوله عبارت است از :

ادغام قطعات فلزی با تجهیزات جوشکاری

خواندن نقشه ها و تجزیه و تحلیل طرح های تاسیساتی و مکان یابی لوله ها

استفاده و آگاهی از ابزار و تجهیزات مختلف جوشکاری

بررسی سیستم های لوله کشی برای تست نشتی

ساخت، برش و متصل کردن لوله ها به یکدیگر

مرتبط بخوانید : 11 نکته مهم ایمنی در جوشکاری + تصویر

فرآیند جوشکاری لوله چگونه است ؟

فرآیند جوشکاری لوله بسیار پیچیده و دشوار است و نیاز به سال ها تجربه و مهارت دارد. قبل از هر چیزی برای جوش دادن دو لوله به یکدیگر توصیه می شود سر دو لوله را که قصد جوش دادن دارید کاملا تمیز کنید تا از ایجاد شدن هر گونه عیوب جوش جلوگیری شود همچنین برای اینکه بتوان دو لوله را به یکدیگر متصل کرد باید جوشکاری به روش چند پاس صورت بگیرد. جوشکاری چند پاس در اصل  روشی برای متصل کردن سازه های ضخیم می باشد که جوشکاری باید لایه لایه انجام گردد. از آنجایی که اغلب لوله ها در زیر زمین کار گذاشته شده اند ممکن است دمای سطح لوله کم و سرد باشد و اگر بلافاصله فرآیند جوشکاری بر روی آن انجام شود، می تواند منجر به ترک خوردگی لوله و حتی نشتی شود.

 

 

 از این رو نخستین گام در فرآیند جوش لوله به لوله این است که دما دو سر لوله هایی که قرار است جوش بخورند را، با حرارت مناسب گرم نمود. حرارت ورودی به ضخامت لوله ها و جنس آن ها بسیار بستگی دارد. پس از آن جوشکاری پاس اول آغاز می شود بعد از انجام هر پاس جوش باید مهره جوش را از مواد اضافی و گرده های الکترود تمیز کرد تا عیوب جوش رخ ندهد.

شرایط کاری و جوش لوله بسیار دشوار می باشد از این جهت که جوشکار باید به طور مداوم محل استقرار خود را تغییر دهد. در اصل برای جوش دادن لوله، جوشکار باید لوله را به صورت فرضی به دو نیم دایره تقسیم بندی کرده در ابتدا یک نیم دایره را جوش بدهد سپس به سراغ نیم دایره بعدی برود. این روش جوشکاری لوله در جهان با نام اختصاری 5G شناخته شده است.

مرتبط بخوانید : 5 دلیل برق زدگی چشم در جوشکاری (علت + پیشگیری + درمان)

مشکلات و معایب شغل جوشکاری لوله

اساسی ترین مشکلاتی که می توان در روند جوشکاری لوله رخ دهد، تغییر وضعیت جوشکاری می باشد. جوشکاری لوله ها یکی از سخت ترین فرآیند های جوشکاری می باشد زیرا که محیط و شرایط جوش بسیار مرطوب بوده و جوشکار در شرایط و موقعیت مناسبی قرار ندارد زیرا اغلب لوله ها زیر زمین قرار می گیرند. هنگامی که جوشکار برای انجام جوش لوله ها مجبور می شود که مدام محل خود را تغییر دهد، ممکن است که محل جوش، قبل از انجام کامل جوشکاری پاس، به سرعت سرد گردد ترک خوردگی بر روی سطح لوله ایجاد شود.

مشکل بعدی در این فرآیند، فیت نبودن دو سر لوله به یکدیگر می باشد. در این فرآیند، لوله ها به دلیل سنگینی بسیار زیاد ممکن است که جا به جا شوند و یا با لوله ای که قرار است جوش بخورد، به طور کامل فیت نگردد. از این رو جوشکاری ناقص انجام می شود و شکستگی در محل جوش را حاصل می کند.

مرتبط بخوانید : 23 ابزار و تجهیزات جوشکاری + تصویر

بهترین الکترود برای جوشکاری لوله کدام اند ؟

جوشکاری لوله

الکترود ها نقش بزرگی را در عملیات جوشکاری ایفا می کنند و انتخاب الکترود به درستی برای دستیابی که جوشی بی نقص بسیار حائز اهمیت است. برای انتخاب الکترود برای عملیات جوشکاری لوله باید به مواردی همچون جنس و نوع لوله و ضخامت آن توجه کرد. برای لوله های نازک بهتر است از الکترود با قطر 2.5 و برای لوله های بسیار ضخیم از الکترود با قطر 5 استفاده می شود. در این بین می توان به نسبت افزایش یا کاهش ضخامت لوله ها، از الکترود های 3 و 4 نیز استفاده کرد. باید دقت شود که کیفیت الکترود ها در این فرایند بسیار حائز اهمیت است و نباید در معرض رطوبت قرار بگیرند. اگر بخواهیم به بهترین نوع الکترود برای جوشکاری لوله اشاره داشته باشیم : الکترود 7018 و 6010 بهترین گزینه می باشند.

 

 

الکترود E6010 برای جوشکاری فولاد های با کربن کم تا متوسط قابل استفاده می باشد. بدلیل اینکه 30 درصد روکش این الکترود  از سلولز می باشد در رده­ ی الکترود های سلولزی قرار  دارد. همچنین  الکترود  E7018  بخاطر امکان استفاده در بسیاری از فرایند ها یکی از بهترین انتخاب ها در جوشکاری می باشد. این الکترود در فلز جوش آنالیز شیمیایی  بسیار بالایی را ایجاد کرده و همچنین سطح پایین هیدروژن در جوش مانع ایجاد مشکلاتی  مانند ترک سرد میگردد. بنابراین اگر بخواهیم از ترک خوردگی و سرد شدن زود هنگام سطوح لوله جلوگیری کنیم الکترود 7018 توصیه می شود. در نهایت تمام تجهیزات جوشکاری لوله مانند سایر عملیات های دیگر می باشد شما نیاز به دستگاه جوش، لوازم و تجهیزات ایمنی، تورچ، الکترود و در مواردی نیاز به کپسول گاز آرگون یا دی اکسید کربن خواهید داشت.

مرتبط بخوانید : 8 مزایا و معایب جوشکاری CO2

 

چگونه جوشکار لوله شویم ؟

جوشکاری لوله

قبل از هر چیزی برای جوشکار شدن نیاز به تحصیلات و مدرک های دانشگاهی ندارید. تنها نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که شغل جوشکاری به دلیل فنی بودن نیاز به مهارت دارد و شما قرار نیست مهارت و تجربه را یک شبه به دست آورید. قبل از ورود به هر رشته ای توصیه می شود در ابتدا در مورد آن به خوبی تحقیق کنید و از تمام مزایا و معایب آن آشنا باشید. در نهایت خود را به عنوان یک جوشکار تمام وقت تصور کنید که باید در فصل تابستان و زمستان در شرایط مختلف و دشوار با تجهیزات ایمنی مشغول به جوشکاری باشید. در نهایت اگر شرایط شغل جوشکاری را پذیرفته اید برای کسب مهارت باید در دوره های آموزشی جوشکاری شرکت کرده تا با تمام فوت و فن و انواع جوشکاری آشنا شوید.

مرتبط بخوانید : 10 اصل مهم در دوره جوشکاری که باید بدانید 

کسب کردن مهارت و تجربه

همان طور که گفته شد بهترین روش جهت کسب مهارت و تجربه در حوزه جوشکاری، شرکت در دوره های آموزشی جوشکاری زیر نظر سازمان فنی و حرفه ای می باشد. اینگونه علاوه بر کسب مهارت، با مدرک معتبری که از سوی سازمان فنی و حرفه ای برای شما صادر می شود می توانید وارد بازارکار شوید و با داشتن مدرک کارفرمایان زیادی به مهارت و دانش شما اطمینان می کنند.

 حال بعد از سپری کردن دوره آموزشی خود، بهتر است به عنوان کارآموز جوشکاری وارد بازار کار شوید و تجربیات خود را افزایش دهید. ممکن است در چند ماه اول حقوق و درآمد قابل توجهی نداشته باشید اما هرچه میزان مهارت و دانش شما افزایش پیدا می کند قطعا درآمد و فرصت های شغلی بیشتری برای انتخاب خواهید داشت.

درآمد جوشکاران لوله

جوشکاری لوله

درآمد جوشکاران به عوامل همچون تمام وقت بودن، میزان مهارت و تجربه، میزان تسلط بر روی انواع جوش و غیره دارد. بنابراین با توجه این نکته طبق آمار منتشر شده از سوی سازمان کار آمریکا دستمزد جوشکاران لوله به صورت میانگین 30 دلار در ساعت می باشد. همچنین پیش بینی شده است که بین سال های 2019 تا 2029 شغل جوشکاری به خصوص جوش لوله رشد 30 درصدی را تجربه کند. این بدان معنی است که تقاضا برای جوشکاران افزایش پیدا خواهد کرد.

مرتبط بخوانید : 6 اصل مهم در آموزش جوشکاری که باید بدانید 

جمع بندی

در نهایت علاوه بر کسب مهارت و تجربه باید از قدرت بدنی بالایی برخوردار باشید زیرا موقعیت و وضعیت جوشکاری می تواند متفاوت باشد و همیشه موقعیت جوشکاری تخت نخواهد بود از این رو اکثر جوشکاران از قدرت بدنی بالایی برخوردار هستند. بنابراین جوش لوله یکی از بخش های مهم شغل جوشکاری بوده و خواهد بود. شک نداشته باشید در آینده نه چندان دور تقاضا برای جوشکاران در هر حوزه ای افزایش پیدا می کند. اگر به رشته جوشکاری علاقه دارید بهتر است همین اکنون دست به کار شوید.

5/5 - (5 امتیاز)

4 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.