9 گاز مورد استفاده در جوشکاری را بشناسید[انواع گازهای جوشکاری]

شناخت انواع گازهای جوشکاری از موضوعات مهمی است که یک جوشکار می بایست بداند با ما برای شناخت گازهای بی اثر و فعال همراه باشید گازهای جوشکاری یک کالای رایج در اکثر محیط های صنعتی و حتی کارگاه های خانگی است و به روش های مختلفی در فرآیند جوشکاری استفاده می شود.

رایج ترین انواع گازهای جوشکاری، قوس جوشکاری را در برابر آلاینده هایی مانند هوا و گرد و غبار محافظت می کند. عملکرد دیگر آنها به عنوان سوختی برای گرم کردن فلز است.

با انواع گازهای جوشکاری آشنا شوید 

گازهای جوشکاری یکی از دو دسته هستند: بی اثر یا فعال  گازهای بی اثر در تماس با مواد دیگر تغییر نمی کنند یا تغییری ایجاد نمی کنند. ،مشتعل نمی شوند و گرما تولید نمیکنند ؛  گازهای فعال  باعث ایجاد تغییر حالت در ماده اضافی یا خودشان می شوند.

کاربرد انواع گازهای جوشکاری
کاربرد انواع گازهای جوشکاری

گازهای بی اثر اجازه می دهند که در جوشکاری هیچ عنصر نامطلوبی وارد منطقه جوشکاری نشود و  گازهای فعال  یک تغییر مثبت در طول جوشکاری ایجاد می کنند و نحوه اتصال مواد را بهبود می بخشند.

 

در اینجا ما شما را با انواع گازهای جوشکاری که مورد استفاده قرار میگیرد آشنا خواهیم کرد

تاثیر گاز محافظ بر جوشکاری

هنگامی که هوا وارد قوس جوش می شود، باعث ایجاد حباب های هوا در داخل فلز مذاب می گردد که باعث ایجاد جوش ضعیف و بی کیفیت میگردد .  هدف اصلی گاز محافظ ، محافظت از حوضچه جوش در برابر آلاینده های خاص مانند اکسیژن، نیتروژن و هیدروژن است. واکنش این عناصر با حوضچه جوش می تواند مسائلی از جمله تخلخل و پاشش ایجاد کند. عیوبی در جوشکاری که می تواند اثرات بدی را در جوش ایجاد کند.

راهنمای رنگ کپسول انواع گازهای جوشکاری
راهنمای رنگ کپسول انواع گازهای جوشکاری

بیشتر گازهای محافظ خنثی هستند و که برای محافظت از فرآیند جوشکاری ایده آل است  آنها در طول فرآیند جوشکاری پایدار می مانند و از راه های مختلفی به جوش کمک می کنند، از جمله افزایش سیالیت ( جریان شوندگی ) ، نفوذ بهتر، سطح مهره صاف تر و خواص مکانیکی مطلوب در طول مقطع جوش

9 گاز پر مصرف در جوشکاری که استفاده می شود؟

دو گاز محافظ اول، آرگون و هلیم، بی اثر هستند، در حالی که چهار گاز دیگر – هیدروژن، اکسیژن، دی اکسید کربن و نیتروژن – نیمه بی اثر هستند.

1- آرگون (AR)

آرگون که عمدتاً هنگام جوشکاری فولاد ضد زنگ و آلومینیوم استفاده می شود، روی فولاد کربنی با پایداری قوس و انتقال مداوم فلز از الکترود حوضچه جوش نیز کار می کند. آرگون بهترین انتخاب برای جوشکاری TIG و گاز محافظ عالی برای جوشکاری  MIG است. 

2- هلیوم HE

گرانتر از گازهای دیگر، هلیوم نفوذ عمیق را فراهم می کند و گرمای ورودی را افزایش می دهد. در حالی که رسیدن به یک قوس ثابت تنها با هلیوم کار سختی است، اما زمانی که با آرگون ترکیب می شود، به خوبی عمل می کند و در عین حال با خواص شروع ناسازگار آن مقابله می کند

3- دی اکسید کربن (CO2)

متداول ترین گاز محافظ برای جوشکاریMIG ، CO2 است که هزینه کمتری نسبت به آرگون دارد اما جوش های با کیفیت بالا یکسان تولید نمی کند. با این حال، هنگامی که با آرگون مخلوط می شود، پاشش کمتر و جوش های بهتری را می توانیم ایجاد کنیم .

4- اکسیژن (O2)

اکسیژن معمولاً با سایر گازهای محافظ مخلوط می شود زیرا سیالیت ( مایع شدن )  فلز مذاب را تغییر می دهد. همچنین می تواند فرآیند جوشکاری را سرعت بخشد و پاشش را به حداقل برساند.

5- نیتروژن (N)

یکی دیگر از گازهای محافظ ارزان قیمت، نیتروژن است که باعث افزایش نفوذ جوش و پایداری قوس در هنگام مخلوط شدن با گازهای دیگر می شود. این مخلوط ها همچنین می توانند خواص شیمیایی آلیاژهای حاوی نیتروژن را افزایش دهند.

6-  هیدروژن (H)

هنگامی که به آرگون اضافه می شود، هیدروژن نفوذ عمیق تر و سرعت جوشکاری سریع تر را فراهم می کند. مخلوط هیدروژن، آرگون و دی اکسید کربن می تواند نفوذ جوش را بهبود بخشد. با این حال، در صورت استفاده نادرست، هیدروژن ممکن است باعث ایجاد تخلخل گردد.

ویدئو تاثیر گاز روی جوشکاری آرگون 

 

سایر گازهای مورد استفاده در جوشکاری

سه گاز فعال  زیر در جوشکاری با سوخت اکسی استفاده می شوند و بسیار قابل اشتعال هستند.

7- استیلن

استیلن نسبتا ارزان و بسیار قابل احتراق است، با اکسیژن به عنوان منبع سوخت در انواع خاصی از جوشکاری ترکیب می شود. با تولید شعله داغ، می تواند اکثر فلزات را برش داده یا جوش دهد. کاربرد این گاز در جوشکاری کاربید یا اکسی استیلن می باشد.

8- پروپان

برای جوشکاری گاز مناسب نیست، پروپان در درجه اول برای لحیم کاری پس از تکمیل فرآیند جوشکاری استفاده می شود. پروپان یک گاز قابل اشتعال و قابل احتراق است که در بسیاری از کاربردها به عنوان منبع سوخت استفاده می شود.

کپسول گاز پروپلین
کپسول گاز پروپلین

9- پروپیلن

پروپیلن در حالی که گاز خالص نیست (با اکسیژن مخلوط شده است)، در حرارت بسیار بالاتری نسبت به پروپان و اکسیژن می سوزد و برای جوشکاری ذوبی غیر ساختاری، لحیم کاری و گرمایش مناسب است.

 نتیجه گیری

بین این گازها آرگون در جوشکاری تیگ و CO2 در فرایند جوشکاری MIG , MAG بیشترین کاربرد را دارد تهیه این گازها توسط کارخانه های تولید گاز صورت پذیرفته و در کپسول های متنوع قابلیت ذخیره سازی را خواهد داشت .

 

5/5 - (8 امتیاز)

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.