خطرات جوشکاری کدام اند و چه نکات ایمنی را باید رعایت کرد ؟

عملیات جوشکاری خطرات متعددی را برای کسانی که این فعالیت را انجام می دهند به همراه دارد. به طور کلی جوشکاری یکی از شغل های پرسود بوده که امروزه در صنایع مختلفی نقش بزرگی را ایفا می کند. اما مانند هر شغل دیگری، حرفه جوشکاری نیز دارای خطرات و معایبی است. بنابراین مهم است تا با تمام خطرات ناشی از جوشکاری آشنا باشید تا بتوانید علاوه بر حفظ ایمنی خود، عملیات جوشکاری را بی نقص اجرا کنید. توجه داشته باشید که هیچگاه سلامتی و ایمنی خود را فدای کسب کردن سود بیشتر نکنید. به عبارتی دیگر تهیه و خریداری تجهیزات ایمنی همچون ماسک، کلاه ایمنی، عینک، دستکش و لباس ضد حریق را جدی گرفته و سعی کنید نوع باکیفیت آن را خریداری کنید. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر به خطرات جوشکاری می پردازیم.

خطرات جوشکاری

انجام فعالیت جوشکاری، جوشکار را در معرض دود ها و انواع مختلف گازها قرار می دهد. گازهایی همچون ازن، اکسید های نیتروژن، اکسید های نیکل و مونوکسید کربن که به راحتی وارد ریه می شود. با توجه به نوع گاز و دود، غلظت و مدت زمان قرار گرفتن، آسیب های شدیدی را می تواند در طولانی مدت به ریه ها وارد کند. برای کاستن خطرات جوشکاری ناشی از دود و گاز ها توصیه می شود تا حد ممکن در فضای باز مشغول به جوشکاری شوید. همچنین اگر بیشتر در فضای بسته مشغول به جوشکاری هستید، بهتر است تهیه هوا وجود داشته باشد. همچنین داشتن ماسک نیز توصیه می شود. سازمان جوشکاری آمریکا توصیه می کند برای به حداقل رساندن خطرات جوشکاری ناشی از گاز و دود، سعی شود تا تنظیمات جوشکاری مانند آمپر، جریان و ضخامت الکترود به درستی تنظیم شود تا دود و گاز ناشی از جوشکاری به حداقل برسد. در نهایت جوشکارانی که بیماری های تنفسی دارند بهتر است همیشه تجهیزات تنفسی خود را به همراه داشته باشند تا در صورت لزوم از آن استفاده کنند.

 

بیماری های ناشی از دود و گازهای جوشکاری عبارت است از :

پنومونی : قرار گرفتن منظم در معرض دود و گازهای جوشکاری می تواند منجر به عفونت ریه شود. اگر عفونت های کوچک ریه به درستی درمان نشود، می تواند در نهایت به بیماری ذات الریه تبدیل شود. در حالی که آنتی بیوتیک ها معمولا می توانند عفونت را متوقف کنند، اما ذات الریه شدید می تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان، حتی در مواردی منجر به مرگ شود.

آسم : اکسید های نیکل تولید شده ناشی از جوشکاری فولاد ضد زنگ و جوشکاری با آلیاژ نیکل بالا هر دو می توانند باعث آسم شوند.

سرطان : تمام دودها و گازهای ناشی از جوشکاری سرطان زا در نظر گرفته می شوند.

تب، تحریک گلو و ریه : عملیات جوشکاری متعدد و پشت سرهم باعث خشکی گلو شده و در مواردی حتی منجر به تب می شوند. مخصوصا اگر در تابستان زیر نور آفتاب در حال جوشکاری باشید قطعا گرما زده خواهید شد.

 

در آخر توصیه می شود برای به حداقل رساندن خطرات جوشکاری تمام نکات ایمنی را رعایت کرده و اگر در عین فرآیند جوشکاری دچار خستگی و تنگی نفس شده اید بلافاصله عملیات جوشکاری را متوقف کرده و کمی استراحت کنید.

مرتبط بخوانید : 7 ویژگی شخصیت جوشکار موفق

آتش سوزی و انفجار

خطرات جوشکاری

یکی دیگر از رایج ترین خطرات جوشکاری آتش سوزی و حتی در مواردی انفجار می باشد. همان طور که می دانید در عین عملیات جوشکاری دما به شدت بالا بوده و اگر تورچ را به درستی هدایت نکنید می تواند به خسارت سنگنین مالی و جانی منجر شود. به یاد داشته باشید هنگام فرآیند جوشکاری همیشه خطراتی وجود دارد که می‌تواند باعث سوختگی، آسیب دیدگی چشم، بریدگی و خرد شدن انگشتان پا و دست شود. با استفاده از تجهیزات محافظ شخصی و سایر اقدامات ایمنی مناسب، خود در برابر خطرات فیزیکی محافظت کنید.

مرتبط بخوانید : 11 ویژگی آموزش جوشکاری زیر آب 

شوک الکتریکی و برق گرفتگی

خطرات جوشکاری

یکی دیگر از جدی ترین خطرات جوشکاری برق گرفتگی می باشد که همیشه در کمین جوشکار می باشد. ایجاد قوس الکتریکی در جوشکاری بسیار ضروری بوده و برای ایجاد حوضچه جوش بسیار موثر است. بنابراین سعی کنید در طول عملیات جوشکاری  روی کفپوش یا سازه های فلزی قرار نگیرید. همچنین تا حد ممکن از لمس کردن فلزی که در حال جوش دادن هستید، خودداری کنید. دقت داشته باشید که هیچگاه با لباس و تجهیزات مرطوب و خیس مشغول به جوشکاری نشوید.

مرتبط بخوانید : برای شروع جوشکاری مبتدی به چه مواردی باید توجه کرد

نویز و صدا

یکی دیگر از خطرات جوشکاری نویز و صدا بسیار بلند می باشد که در طولانی مدت و در صورت متداوم بودن باعث اختلال شنوایی می شود. صدای قابل قبول و معمولی برای گوش انسان بین 0 تا 80 دسی بل می باشد. اما فعالیت های جوشکاری به طور معمول دارای سطح صدایی بیش از 100 دسی بل است. این امر می تواند برای گوش بسیار مضر باشد. قرار گرفتن منظم در معرض صداهای بلند می تواند باعث کاهش شنوایی دائمی نیز بشود. در نهایت صدای بلند جوشکاری می تواند موجب افزایش خون و ضربان قلب نیز بشود. برای کاهش صدای ناشی از جوشکاری توصیه می شود از هدست های عایق صدا استفاده کنید.

اشعه ماوراء بنفش UV

ازآنجایی که جوشکار برای هدایت تورچ باید به طور مستقیم به قوس الکتریکی که حاوی اشعه UV ماوراء بنفش است، نگاه کند در طولانی مدت و بدون داشتن عینک مخصوص منجر به برق زدگی چشم می شود. مهم نیست که کدام نوع جوشکاری را انجام می دهید بدون شک 40 درصد از خطرات و صدمات جوشکاری مربوط به چشم می شود. افرادی که به طور مداوم در حال جوشکاری هستند باید ماسک، عینک مخصوص جوشکاری و کلاه ایمنی داشته باشند.  از علائم برق زدگی چشم می تواند به درد های چشمی شدید و خفیف، تار شدن بینایی، خارش چشم، قرمز شدن چشم، حس قرار گرفتن شی‌ء خارجی در چشم اشاره کرد. اگر به برق زدگی چشم چه شدید و خفیف مبتلا شدید، سریعا به متخصص چشم پزشکی مراجعه کنید.

مرتبط بخوانید : 5 دلیل برق زدگی چشم در جوشکاری (علت + درمان + پیشگیری)

اقدامات ایمنی جوشکاری

برای جلوگیری و پیشگیری از خطرات جوشکاری ، تمام جوشکاران موظف هستند تا دوره های آموزشی جوشکاری در مراکز معتبر سپری کرده و از تمام خطرات و نکات ایمنی جوشکاری آشنا باشند. شغل جوشکاری به علت گسترده، پیچده بودن و خطرات متعدد برای افرادی که بدون داشتن مهارت مشغول به جوشکاری هستند، توصیه نمی شود.

به نکات زیر جهت کاهش خطرات جوشکاری و رعایت موارد ایمنی دقت فرمایید :

تهویه هوا مناسب

در ابتدا برای کاهش دود و گاز های ناشی از جوشکاری تا حد ممکن سعی شود در مکان های باز مشغول به جوشکاری شوید. اگر به هر دلیلی در مکان های بسته مانند کارگاه ها مشغول به جوشکاری هستید، توصیه میشود یک سیستم تهویه هوا داشته باشید یا از تجهیزات تنفسی بهره برداری کنید. اینگونه ریه های شما کمتر با دود و گاز ناشی از جوشکاری دیگر خواهند شد. همچنین داشتن ماسک های مخصوص جوشکاری می تواند موثر واقع شود. دقت داشته باشید که با رعایت نکات ایمنی، خطرات جوشکاری به طور چشمگیری کاهش پیدا می کند.

مرتبط بخوانید : 8 مزایا و معایب جوشکاری co2

کلاه ایمنی جوشکاری

با داشتن کلاه ایمنی جوشکاری به راحتی 60 درصد خطرات جوشکاری را کاهش می دهید. امروزه کلاه های ایمنی جوشکاری علاوه بر محافظت از صورت، با داشتن لنز های مناسب، از چشم ها در برابر نور ماوراء بنفش محافظت کرده و هیچگاه برق گرفتی چشم که بسیار دردناک می باشد، تجربه نخواهید کرد. این لنز ها به گونه ای طراحی شده اند که نور بسیار روشن ناشی از جوشکاری را تیره کرده بنابراین خطری چشم های جوشکار را تهدید نمی کند. همچنین با داشتن کلاه ایمنی جوشکاری از صورت خود در برابر سوختگی محافظت می کنید. سعی داشته باشید بر روی تجهیزات ایمنی بیشتر از لوازم و دستگاه جوشکاری هزینه کنید زیرا ایمن بودن در این شغل بسیار حائز اهمیت می باشد. در نهایت با تهیه کلاه ایمنی جوشکاری باکیفیت که دارای لنز چشم می باشد دیگر نیازی به خریداری عینک جوشکاری نیست.

مرتبط بخوانید : 17 نکته مهم در الکترود 7018 که باید بدانید 

لباس های ضد حریق

خطرات جوشکاری

لباس های مخصوص جوشکاری نیز یکی دیگر از تجهیزات ایمنی می باشد که استفاده از آن به شدت توصیه می شود . الیافی که برای تولید لباس مخصوص جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرد می ‌توان به جین، پنبه، چرم و پشم اشاره نمود. هر چه الیاف مصنوعی استفاده شده در تولید لباس کار بیشتر باشد آن لباس مقاومت کمتری در برابر آتش و حرارت بالا دارد و به سرعت شعله ور می‌شود. بر عکس هرچه الیاف طبیعی مانند پنبه در پارچه لباس کار بیشتر باشد، مقاومت در برابر حرارت، برودت و آتش بیشتر است و تبادل حرارت راحت ‌تر صورت می‌گیرد. همچنین میزان تعریق در این لباس ‌ها کمتر است. از مهم ترین ویژگی لباس مخصوص جوشکاری می توان به راحت و سبک بودن این لباس اشاره داشت. زیرا در صورتی که لباس سنگین باشد امکان تحرک جوشکار کم شده و حتی ممکن است خطر آفرین باشد. از طرف دیگر در صورتی که لباس به اندازه کافی راحت باشد میزان دامنه حرکت افزایش می‌ یابد و سرعت انجام کار بالا می ‌رود. همان طور که می‌دانید پوشیدن لباس ناراحت و نامناسب در حین کار می‌تواند بر خلق و خوی فرد تاثیر بگذارد. در نهایت سعی داشته باشید لباس مخصوص جوشکاری تهیه کنید که تمام دست ها و بدن را پوشش دهد و علاوه بر سبک و راحت بودن باداوم باشد. همان طور که می ‌دانید لباس کار برای ساعت ‌های مداوم و بسیار زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد بنابراین دوام و ماندگاری آن بسیار مهم و تعیین کننده کیفیت آن است.

مرتبط بخوانید : 10 اصل مهم در دوره جوشکاری که باید بدانید 

هدفون محافظ شنوایی مناسب جوشکاری

اگر صدای زیاد ناشی از جوشکاری گوش های شما را اذیت می کند، با تهیه هدفون محافظ شنوایی می توانید دسی بل صدای جوشکاری را که بالای 100 دسی بل می باشد را به زیر 80 دسی بل برسانید.

چکمه و دستکش

دستکش های عایق دار و ضد حریق احتمال خطرات جوشکاری ناشی از برق گرفتگی را به صورت چشمگیری کاهش می دهد. همچنین داشتن چکمه با کف پلاستیکی موجب می شود تا شوک الکتریکی وارد بدن نشود.

جمع بندی

در نهایت جوشکاری شغلی پرسود بوده اما در عین حال بسیار پرچالش می باشد و دارای خطرات زیادی است. از این رو با رعایت تمام نکات ایمنی هیچ خطری شما را تهدید نخواهد کرد و می توانید به راحتی بدون مبتلا شدن به بیماری های تنفسی، بینایی و شنوایی مشغول به جوشکاری شوید. همچنین توصیه می شود برای کسب مهارت و آگاه شدن از تمام نکات ایمنی ریز و درشت جوشکاری، حتما در دوره های آموزشی جوشکاری شرکت کنید تا به صورت اصولی و بی خطر با تمام فرآیند جوشکاری آشنا شوید و احتمال خطرات جوشکاری را به صفر برسانید.

5/5 - (4 امتیاز)

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.