اگر به تازگی قصد دارید وارد حرفه جوشکاری شوید اما نمی دانید کدام نوع جوش برای تازه کاران مناسب می باشد، همان طور که می دانید انواع مختلف از جوشکاری وجود دارد و هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند برای شروع جوشکاری، جوشکاری برق را به شما عزیزان پیشنهاد می کنیم. امروزه جوشکاری برق یکی از رایج ترین و در عین حال آسان ترین نوع جوشکاری بوده. اما توجه داشته باشید که تمام انواع جوشکاری دشوار بوده و به طور کل جوشکاری شغل پرزحمتی می باشد و برای دستیابی به یک جوش بی نقص نیاز به تمرین و پشتکار دارید. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه آریاگستر به نکات مهم آموزش جوشکاری برق می پردازیم.
نکات مهم در آموزش جوشکاری برق
یکی از نکات مهم در آموزش جوشکاری برق انتخاب درست جنس فولاد برای تمرین کردن می باشد. وقتی از فولادی برای جوشکاری برق استفاده می کنید که دارای حداقل گوگرد و سیلیکون باشد، بهترین نتیجه را کسب خواهید کرد و جوشی بی نقص و بدون ترک خوردگی خواهید داشت. به طور کلی فولاد هایی که گوگرد آنها زیر 0.35% و محتوای سیلیکون زیر 0.1 % باشد احتمال خوردی و ترک خوردن فولاد در حین جوشکاری برق به طور چشمگیری کاهش پیدا می کند. فولاد های کم آلیاژ یا فولاد هایی که مقدار گوگرد یا سیلیکون بالایی دارند، هنگام جوشکاری برق باعث ترک خوردن فولاد خواهد شد و نیاز به مهارت و تجربه زیادی دارد. همچنین در آموزش جوشکاری برق حرکت دادن تورچ به آرامی بر روی فلز یکی از نکات مهم می باشد که اجازه می دهد گودال جوش اندکی به وجود آید تا از ترک خوردن فلز جلوگیری شود. به هر حال اگر قصد داشتید فولادی را با آلیاژ کم و مقدار گوگرد و سیلیکون بالا، جوش بدهید حتما قطر الکترود خود را کوچک انتخاب کنید تا احتمال ترک خوردن فولاد کاهش پیدا کند.
یکی دیگر از نکات مهم آموزش جوشکاری برق موقعیت جوش می باشد که تاثیر زیادی بر روی کیفیت جوش دارد. ایده آل ترین زوایه تورچ بر روی فلز در جوشکاری برق به طور سر پایین، 45 درجه می باشد. سعی کنید هیچوقت در جوش سر پایین میزان زوایه تورچ با فلز از 75 درجه بیشتر نشود. زیرا در این صورت به مهارت و تجربه بسیار بالا برای هدایت تورچ نیاز دارید. در جوشکاری برق باید تعادلی بین حرکت دادن آرام تورچ و ذوب نکردن بیش از حد آن پیدا کنید که نیاز به زمان و تمرین دارد. به طور کلی در تمام انواع جوشکاری، موقعیت تخت جوش آسان ترین بوده و برای تازه کاران موثر است. موقعیت تخت برای فلزاتی مناسب است که ضخامت آنها از 3.16 اینچ بیشتر باشد. همچنین اگر با فلزی با آلیاژ کم و مقدار گوگرد و سیلیکون بالا سرو کار دارید، موقعیت تخت جوشکاری بهترین دوست شما خواهد بود.
دریافت مدرک جوش برق فنی حرفه ای برای شما کاربردهای بسیاری خواهد داشت که می توانند انگیزه های بسیار خوبی برای انجام این کار باشند. در ادامه دلایلی که باید برای دریافت این مدرک اقدام کنید را بیان می کنیم:
☑️ مدرک جوش برق فنی حرفه ای نه تنها در کشور ما بلکه در ۱۸۱ کشور دیگر نیز قابل قبول است.
☑️ جوشکاران میتوانند در انواع مختلف پروژهها و صنایع کار کنند، که این امر به شما انعطافپذیری بیشتری در انتخاب شغل میدهد.
☑️ بسیاری از دورههای آموزشی مرتبط با جوش برق شامل آموزشهای عملی هستند که به شما کمک میکنند تا تجربه واقعی کسب کنید.
☑️ داشتن مدرک جوش برق به شما اعتبار بیشتری در بازار کار میدهد و کارفرمایان به راحتی به مهارتهای شما اعتماد میکنند.
☑️ با داشتن مدرک جوش برق، شما میتوانید در پروژههای بزرگ و پیچیدهتر شرکت کنید که نیاز به مهارتهای خاص دارند.
☑️ جوشکاران با مهارت و دارای مدرک معتبر معمولاً حقوق بالاتری نسبت به کسانی که این مدرک را ندارند، دریافت میکنند.
میزان آمپر و تاثیر آن بر روی جوش برق
همان طور که می دانید میزان آمپر و تنظیمات دستگاه جوشکاری متناسب با نوع فلز و مهارت جوشکار بستگی دارد. بنابراین نمی توانید با با یک تنظیمات تمامیه فلزات را به درستی جوش بدهید. یکی از نکات مهم در آموزش جوشکاری برق ایجاد مهره جوش بی نقص می باشد. برای اینکه بتوانید بر روی فلز مهره جوشی به نقص ایجاد کنید باید در ابتدا آمپر دستگاه را به درستی تایین کرده سپس الکترود را به آرامی به گونه ای حرکت دهید تا مهره جوش تشکیل شود. اکنون نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر خیلی آرام الکترود را حرکت دهید باعث ذوب شدن بیش از حد فلز خواهد شد و اگر خیلی سریع الکترود را هدایت کنید نمی توانید مهره جوش کاملی را ایجاد کنید. بنابراین همان طور که گفته شد باید الکترود را به گونه ای هدایت کنید که مهره جوش بدون ترک خوردگی ایجاد شود و از ذوب شدن فلز جلوگیری کنید که قطعا با تمرین کردن و تکرار می توانید بر روی این موضوع تسلط کامل پیدا کنید.
یکی دیگر از نکات مهم در آموزش جوشکاری برق انتخاب صحیح الکترود می باشد. برای فلزات نازک از الکترود با قطر کم و نیز برای فلزات ضخیم، از الکترود با قطر زیاد استفاده کنید. همچنین دقت کنید جنس الکترود انتخابی با فلز جوشکاری شما مطابقت داشته باشد. برای مثال اگر قصد جوش دادن آلومینیوم را دارید از الکترود آلومینیوم استفاده کنید. برای جوشکاری در موقعیت عمودی بهتر است اندازه و ضخمات الکترود 3.16 اینچ باشد. در محیط کم هیدروژن، بهتر است از الکترود 5.32 اینچی استفاده کنید. به طور قانون کلی سعی کنید قطر و اندازه الکترود را کمی بیشتر انتخاب کنید تا به راحتی با حرکت مناسب الکترود مهره جوش بی نقصی ایجاد کنید.
یکی دیگر از نکات پیش پا افتاده در آموزش جوشکاری برق که از اهمیت زیادی برخوردار می باشد، تمیز کردن سطوح فلز قبل از جوشکاری می باشد. اگر نمی توانید روغن، رنگ و گریس را از سطوح فلز پاک کنید باید از الکترود هایی استفاده کنید که برای نفوذ طراحی شده اند. انجمن جوشکاری آمریکا الکترود های E6010 یا E6011 را برای جوش دادن فلزاتی که سطوح آنها کثیف است پیشنهاد می کنند. اما سعی کنید در ابتدا سطوح فلز را تمیز کنید و سپس به عملیات جوشکاری بپردازید. همچنین اگر در مکانی مرطوب مشغول به جوشکاری هستید، سعی کنید هدایت تورچ و الکترود را کمی آرام تر انجام بدهید تا بتوانید مهره جوش ایجاد کرده و در نهایت نفوذ بهتری خواهید داشت.
جریان را کمتر تایین کنید تا جوش و فلز تمیزی داشته باشید
یکی دیگر از نکات مهم در آموزش جوشکاری برق این است که بتوانید از پاشش مواد ذوب شده بر کناره مهره جوش جلوگیری کنید. تمیز بودن و یک دست بدون فلز بعد از عملیات جوشکاری بسیار حائز اهمیت می باشد به همین دلیل باید سعی کنید متناسب با الکترود و میزان ضخمات فلز، جریان آمپر را کمی کمتر تایین کنید. طول قوس جوشکاری کوتاه تر در هنگام جوشکاری، میزان پاشش را به صورت چشمگیری کاهش می دهد. همچنین اگر نوک الکترود شما مرطوب باشد، میزان پاشش را افزایش می دهد بنابراین همیشه از خشک بودن نوک الکترود خود اطمینان حاصل کنید. یکی دیگر از مشکلاتی که مبتدیان در جوشکاری برق با آن روبه رو می شوند ترک خوردن فلز می باشد. اگر فلز در هنگام جوشکاری برق در حال ترک خوردن است سعی کنید از الکترود هیدروژن کم استفاده کنید.
در محیط مرطوب از الکترود پوشش دار استفاده کنید
اگر در حال ایجاد قوس الکتریکی هستید و به نظر می رسد که نامنظم و خشن است، احتمالا الکترود مرطوب شده است. همان طور که در ابتدا گفته شد الکترود مرطوب باعث پاشش مواد ذوب شده بر روی کنار مهره جوش شده و در نهایت جوش شما از کیفیت خوبی برخوردار نیست. برای جلوگیری از این مشکل اگر در محیطی با آب و هوای مرطوب مشغول جوشکاری برق هستید بهتر است از الکترود های پوشش دار استفاده کنید تا احتمال پاشش مواد ذوب شده به طور چشمگیری کاهش پیدا کند.
یکی دیگر از نکات آموزش جوشکاری برق ایجاد مهره جوش قوی بر روی فلز می باشد که باید ذوب شدن فلز به درستی انجام شود. یکی از مشکلات رایج در همجوشی ضعیف و ذوب نشدن کامل فلزات، کم بودن جریان آمپر می باشد. سعی کنید همیشه به میزان ضخامت فلز دقت کرده و با توجه به آن جریان خود را تایین کنید. یکی دیگر از دلایل ایجاد همجوشی ضعیف و ذوب نشدن صحیح فلز، کثیف بودن سطوح فلز می باشد. همیشه به یاد داشته باشید قبل از شروع جوشکاری سطوح فلز خود را به خوبی تمیز و پاکیزه کنید تا مشکلاتی مانند همجوشی ضعیف رخ ندهد.
جمع بندی
همان طور که مطالعه کردید با دقت به موارد بالا، شک نداشته باشید که می توانید عملیات جوشکاری برق را به درستی انجام بدهید. همچنین به یاد داشته باشید که جوشکاری به مهارت و تجربه زیادی نیاز دارد بنابراین از اشتباه کردن هیچ ترسی نداشته باشید و سعی کنید از اشتباهات خود درس بگیرید.
مدرک آموزشگاه در داخل کشور دارای اعتبار می باشد ولی چنانچه قصد دارید به خارج از کشور سفر کنید و مدرک بین المللی نیاز دارید ، آموزشگاه شما را برای گرفتن مدرک مورد نیاز به سازمان فنی و حرفه ای معرفی می کند.