عملیات جوشکاری یکی از فرایندهای صنعتی است که در صنایع مختلف کاربرد گسترده ای دارد. این روزها با پیشرفت بسیاری که در زمینه صنعت پدید آمده جوشکاری نیز با تحولات چشمگیری رو به رو بوده است. این تغییرات تاثیر بسیاری در صنعت جوشکاری گذاشته اند و به آن سرعت زیادی بخشیده اند. در این مطلب قصد داریم به طور جامع به بررسی جوشکاری مدرن و انواع آن بپردازیم.
جوشکاری مدرن چیست؟
آنچه که در این مطلب میخوانید:
جوشکاری مدرن همانطور که از نامش مشخص است یکی از روش های جوشکاری در صنعت محسوب میشود. در این نوع جوشکاری از تجهیزات و تکنولوژی های مدرن در جهت بهبود عملیات و کاهش هزینه ها استفاده می کنند.
استفاده از تجهیزات مدرن در این نوع جوشکاری باعث شده که دقت و بهره وری افزایش پیدا کند. روشهای هوشمند جوشکاری مدرن که از هوش مصنوعی و حسگرهای پیشرفته بهره می برند کمک شایانی به کاهش خطاها و بهبود کنترل کیفیت جوشکاری کرده اند.
بیشتر بخوانید: آموزش جوش co2
انواع جوشکاری مدرن کدامند؟
در این قسمت انواع جوشکاری مدرن را به شما عزیزان معرفی میکنیم:
جوشکاری قوس الکتریکی
جوشکاری قوس الکتریکی یکی از انواع جوشکاری مدرن است که یک عملیات ذوبی برای متصل کردن فلزات به یکدیگر به شمار میرود. قوس الکتریکی قابلیت حرکت به شکل دستی یا مکانیکی در مسیر خطوط اتصال را دارد. زمانی که قوس الکتریکی حاصل از منابع تغذیه متناوب یا مستقیم باشد قادر است گرمای زیادی را ایجاد کند. گاهی اوقات این دما به چیزی حدود ۶۵۰۰ درجه فارنهایت نیز می رسد، این دمای بالا باعث ذوب فلزات می شود.
جوشکاری فلزهای رنگی
به انواع فلزات غیر از آهن فلزات رنگی می گویند که از میان آنها میتوان به متریالی مانند برنز، مس، برنج و طلا اشاره کرد. نکته با اهمیتی که در مورد جوشکاری این فلزها وجود دارد این است که در جهت اتصال آنها به یکدیگر به تمرکز بالایی نیاز است. جوشکاری مدرن بهترین روش برای جوشکاری فلزات رنگی به شمار میرود که با در نظر گرفتن نوع فلز و کاربرد آن صورت می گیرد.
جوشکاری نقطهای
از دیگر انواع جوشکاری مدرن، جوشکاری نقطه ای است که با کمک گرما و فشار قطعات را به یکدیگر جوش می دهد. هنگامی که فلز به نقطه ذوب خود می رسد حالت خمیری پیدا میکند. این حالت باعث می شود که به راحتی بتواند به فلز دیگر اتصال پیدا کند. جوشکاری نقطه ای یکی از عملیات های جوشکاری کاربردی است که به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. از این نوع جوشکاری میتوان در صنایع مختلفی استفاده کرد که از میان آنها میتوان به مواردی مانند خودروسازی، راهسازی، تولید مخازن فلزی و هوافضا اشاره نمود.
بیشتر بخوانید: آموزش جوش برق
جوشکاری در زیر آب
این نوع از جوشکاری مدرن شباهت بسیاری با جوشکاری برقی که در معرض هوا انجام می گیرد دارد. تنها فرقی که جوشکاری در زیر آب با انواع دیگر دارد استفاده از ترکیب گازی متشکل از بخار آب و گازهای هیدروژن به جای هوا است. با کمک این روش میتوان در عمق زیاد دریاها و اقیانوس ها نیز عملیات جوشکاری را انجام داد. امروزه از این روش جوشکاری در جهت طراحی، تولید و تعمیر انواع خطوط لوله انتقال نفت و گاز، اسکله ها، سکوها و سایر سازههای دریایی استفاده می کنند.
برای دریافت اطلاعات در خصوص آموزش جوشکاری زیر آب کلیک کنید.
فرآیندهای جوشکاری
به صورت کلی فرآیندهای جوشکاری دارای دو نوع ذوبی و جامد هستند. در جوشکاری ذوبی همانطور که از نامش میتوان متوجه شد فرایند جوش دادن دو قطعه توسط ذوب کردن فلزات و استفاده از الکترود و سیم جوش انجام می شود. این روش به شما این امکان را می دهد که انواع فلزات با ضخامت و آلیاژهای مختلف را به یکدیگر متصل کنید.
در روش جوشکاری حالت جامد هیچ ذوبی رخ نمی دهد بلکه با ایجاد گرما و حرارت، فلزات خمیری شده و با اعمال فشار پروسه جوشکاری صورت می گیرد. در ادامه در مورد این دو روش توضیحات بیشتری را ارائه می دهیم.
تعریف جوشکاری ذوبی و انواع آن
انجام جوشکاری به روش ذوبی یکی از کاربردی ترین روش ها در جوشکاری است. این روش عموما در بیشتر مشاغل و کاربردها قابل استفاده است. همانطور که پیش تر اشاره کردیم در این روش با ذوب کردن لبه های دو قطعه توسط تجهیزات مختلفی مانند الکترود و سیم جوش پروسه اتصال صورت می گیرد.
امکان انجام جوشکاری ذوبی به روش های مختلف وجود دارد که این روش ها شامل موارد زیر می شوند:
- جوشکاری پلاسما
- جوشکاری لیزری
- جوشکاری ذوبی قوسی با گار محافظ
- جوشکاری گازی(اکسی استیلن)
- جوشکاری زیر پودری
بیشتر بخوانید: آموزش جوش آرگون
تعریف جوشکاری حالت جامد و انواع آن
فرایند جوشکاری حالت جامد برعکس جوش ذوبی صورت می گیرد و در واقع در این پروسه هیچ ذوبی اتفاق نمی افتد. در جوشکاری ذوبی از اعمال فشار و گرم کردن قطعه کمک می گیرند اما جوشکاری جامد در انواع زیر انجام می شود:
- جوشکاری نفوذی
- جوشکاری سرد
- جوشکاری انفجاری
- جوشکاری اصطکاکی
- جوشکاری نوردی
خطرات جوشکاری مدرن
یکی از سوالات پرتکرار بسیاری از افراد این است که جوشکاری مدرن چه خطراتی دارد. این نوع جوشکاری نیز مانند دیگر روش ها ممکن است با خطراتی همراه باشد. برای جلوگیری از چنین خطراتی بهترین راهکار استفاده از تجهیزات ایمنی است. این تجهیزات می توانند احتمال خطرات را تا حد زیادی کاهش دهند.
با وجود اینکه از دستگاه ها و ابزارهای مدرن در این نوع جوشکاری استفاده می شود باز هم خالی از خطر نیست و نباید به نکات ایمنی بی توجهی کنید. این تجهیزات پیشرفته باعث شده اند که خطرات جوشکاری مدرن نسبت به دیگر روش های جوشکاری کاهش پیدا کند. خطرات جوشکاری شامل موارد مختلفی مانند دود و گاز تولید شده از جوشکاری، پوزیشن بد بدن در زمان کار و صدای بیش از حد محیط می شوند.
لوازم و تجهیزات جوشکاری مدرن
در جوشکاری مدرن از لوازم و تجهیزات مختلفی استفاده می شود که مهم ترین آنها عبارتند از:
- دستگاه جوش
- تورچ جوشکاری
- سیم جوش
- دستکش ایمنی
- الکترود تنگستن
- ماسک و کلاه جوشکاری
سخن پایانی
در سال های اخیر شاهد پیشرفت های بسیاری در حوزه جوشکاری بوده ایم. جوشکاری مدرن یکی از روش های جوشکاری محسوب می شود که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. همانطور که در طول متن بیان کردیم در این نوع جوشکاری از ابزارها و تجهیزات مدرن استفاده می شود که باعث افزایش سرعت و کاهش خطرات این فرایند می گردند. جوشکاری مدرن دارای انواع مختلفی است که در طول متن آنها را به شما عزیزان معرفی کردیم. هر کدام از این روش ها ویژگی های خاص خود را دارند و در شرایط متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند.
سوالات متداول
- چرا جوشکاری جامد از لحاظ اقتصادی به صرفه است؟
این روش جوشکاری برای تولید قطعات در تعداد بالا گزینه مناسبی است و می تواند تاثیر زیادی در صرفهجویی در هزینههای جوشکاری داشته باشد. - منظور از جوشکاری سرد چیست؟
جوشکاری سرد روشی است که در آن اتصال دو یا چند فلز با گرمای کم یا بدون گرما انجام می شود. - در جوشکاری لیزری از چه آیتم هایی استفاده می شود؟
در جوشکاری لیزری از ایجاد گرما و تابش اشعه لیزر استفاده می شود.