از بین همه مقاطع تحصیلی، مقطع کاردانی اولین و کوتاهترین مقطع دانشگاهی است که داوطلبان بعد از دوره دبیرستان میتوانند به آن وارد شوند. این دوره به دو صورت پیوسته و ناپیوسته در دانشگاهها تدریس میشود.
مقطع تحصیلی کاردانی درواقع همان فوقدیپلم است.
کاردانی چندترم است؟
مدت مجاز تحصیل در این مقطع دو سال و نیم و در برخی دانشگاهها و بعضی شرایط سه سال است؛ اما اکثراً دانشجویان این مقطع را طی چهار ترم (دو سال) به پایان میرسانند.
کاردانی چند واحد است؟
دانشجویان این مقطع تحصیلی باید چیزی در حدود ۷۰ تا ۸۵ واحد درسی را پاس کنند که ۱۵ واحد آن دروس عمومی و بقیه واحدها شامل دروس تخصصی، پایه و اصلی است.
کاردانی و کارشناسی چه تفاوتی با هم دارند؟
کاردانی (فوقدیپلم)، کارشناسی (لیسانس)، کارشناسی ارشد (فوقلیسانس) و دکتری مقاطع تحصیلی دانشگاهیاند که به ترتیب از پایینترین سطح که فوق دیپلم است تا بالاترین که دکتری است مرتب شدهاند.
بعد از فارغالتحصیلی از هر مقطع تحصیلی میتوانید از طریق کنکور و یا ثبتنام بدون کنکور وارد مقطع بعدی شوید؛ البته توجه داشته باشید که لازم نیست همه این مقاطع به ترتیب سپری شوند. شما میتوانید بعد از اخذ دیپلم بهجای ورود به مقطع فوق دیپلم وارد مقطع کارشناسی شوید که فوق دیپلم را نیز شامل میشود یا حتی بعد از دیپلم وارد مقطع کارشناسی ارشد و یا دکترای حرفهای شوید.
در این حالت به آن مقطع تحصیلی «پیوسته» گفته میشود؛ یعنی اگر بلافاصله بعد از اخذ دیپلم وارد مقطع کارشناسی شوید، آن را «کارشناسی پیوسته» مینامند و اگر بلافاصله بعد از دیپلم وارد کارشناسی ارشد شوید به آن «کارشناسی ارشد پیوسته» میگویند.
در غیر این صورت «ناپیوسته» اند؛ یعنی اگر ابتدا فوق دیپلم بگیرید و بعد مجدداً از طریق کنکور و یا بدون کنکور (سوابق تحصیلی) وارد کارشناسی شوید، به آن «کارشناسی ناپیوسته» میگویند و وقتی از کارشناسی وارد کارشناسی ارشد شوید آن را «کارشناسی ارشد ناپیوسته» مینامند.
مدتزمان تحصیل در تمام مقاطع تحصیلی ناپیوسته دو سال است.
ارزش و اعتبار مدارک تحصیلی پیوسته و ناپیوسته هیچ تفاوتی با هم ندارند و تنها تفاوت در مسیری است که شما برای اخذ مدرک آن دوره طی میکنید. شما مدرک کارشناسی را چه بهصورت ناپیوسته اخذ کنید و چه پیوسته، واحدهای درسی یکسانی را باید بگذرانید.
در مورد فوق دیپلم پیوسته و ناپیوسته نیز همین قانون صادق است. جزئیات بیشتر را در ادامه بخوانید.
کاردانی پیوسته و ناپیوسته چه تفاوتی با هم دارند؟
– نیاز به مدرک پیشدانشگاهی
میتوان گفت مهمترین تفاوت کاردانی پیوسته و ناپیوسته در شرایط پذیرش آنهاست. حداقل مدرک تحصیلی موردنیاز برای کاردانی پیوسته دیپلم است، یعنی شما میتوانید حتی بدون گذراندن دوره پیشدانشگاهی برای کاردانی پیوسته ثبتنام کنید؛ اما در ناپیوسته حتماً باید دوره پیشدانشگاهی را گذرانده و یا دارای مدرک دیپلم نظام قدیم باشید.
– تطابق رشته دیپلم با رشته دانشگاهی
تفاوت دیگر این است که در کاردانی پیوسته باید بین رشته دیپلم و رشته انتخابیتان تطابق وجود داشته باشد، بهجز رشته تربیتبدنی. شما با هر مدرکی میتوانید رشته تربیتبدنی را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید.
– پذیرش با کنکور یا از طریق سوابق تحصیلی
در ضمن کاردانی پیوسته کنکور ندارد و شما برای ورود به این مقطع تحصیلی نیازی به شرکت در کنکور ندارید و پذیرش در کلیه دانشگاهها بر اساس معدل انجام میشود. پذیرش کاردانی ناپیوسته هم از طریق کنکور میسر است و هم بدون کنکور.
– رشتههای دانشگاهی
دومین تفاوت این دو دوره در رشتههایی است که در آنها پذیرش وجود دارد. ممکن است بعضی از رشتهها برای کاردانی پیوسته پذیرش داشته باشند اما در ناپیوسته پذیرش نکنند، برعکس این مطلب نیز صادق است.
گرفتن مدرک معادل کاردانی در دوره کارشناسی
در تمامی دانشگاهها، حتی دانشگاههایی که مقطع کاردانی را تدریس نمیکنند و حتی در رشتههایی که این مقطع را ندارند شما میتوانید با گذراندن حداقل ۶۸ واحد که ۱۰ واحد آن عمومی باشد با معدل کل ۱۲، از تحصیل در مقطع کارشناسی پیوسته انصراف داده و مدرک کاردانی بگیرید (منبع).
کاردانی و سربازی
ازآنجاکه حداکثر مدت مجاز تحصیل در مقطع کاردانی ناپیوسته ۲ سال و نیم است، مدت معافیت تحصیلی برای دانشجویان این مقطع تحصیلی نیز ۲ سال و نیم است.
درصورتیکه شما حین خدمت سربازی باشید و برای دانشگاه ثبتنام کنید، چنانچه در مقاطع تحصیلی کارشناسی و بالاتر پذیرفته شوید –در صورتی که غیبت نداشته باشید- می توانید معافیت تحصیلی گرفته و تحصیلاتتان را ادامه دهید. اما برای سربازان حین خدمت برای مقطع کاردانی معافیت تحصیلی صادر نمیشود (منبع).
نحوه ثبتنام کاردانی
ثبتنام بدون کنکور برای این مقطع تحصیلی اواخر ماه مرداد انجام میشود. برای ثبتنام بدون کنکور در دانشگاه آزاد باید به وبسایت دانشگاه آزاد و برای ثبتنام دانشگاههای علمی کاربردی و فنی حرفهای باید به وبسایت سازمان سنجش کشور مراجعه نموده و بعد از دریافت دفترچه راهنمای ثبتنام بر اساس آن اقدام نمایید.
اگر قصد دارید از طریق کنکور وارد مقطع فوق دیپلم شوید باید دفترچه راهنمای ثبتنام کنکور را از وبسایت سازمان سنجش دریافت کنید. مستحضر هستید که دفترچه کنکور در آذر و یا دیماه منتشر میشود.
معادل انگلیسی کاردانی چیست؟
مقطع تحصیلی کاردانی معادل کالج یا Associate’s Degree است.