آموزش پرداختکاری که در صنایع فلزی همچون جوشکاری و تراشکاری مورد توجه است . به طور جامع و کامل، سالهاست که هدف مجموعهی ما بوده است. این مجموعه با هدف آموزش پرداختکاری به طور حرفهای و اصولی تشکیل شده است، با این هدف که بتوان صنعت پرداختکاری پیشرفته و بِروز را در ایران رایج نمود.
دورهها و ورکشاپهای متعددی با هدف فراگیر ساختن یادگیری پرداختکاری در مجموعهی ما تدارک دیده شده است. مهارتآموزان در این دورهها، میتوانند به دانش و تجربهی کافی برای ورود به بازار کار دسترسی پیدا کنند و شغلی مناسب، با وضعیت حقوقی ایدهآل، برای خود فراهم سازند. در این مقاله قصد داریم بیشتر با شغل پرداختکاری آشنا شویم و وضعیت کاری و درآمد آن را در ایران بررسی کنیم. کنارمان بمانید.
آموزش پرداختکاری
با توجه به فراگیری و گسترش علم پرداختکاری در صنایع مختلف، خلا بزرگی از نظر آموزش پرداختکاری به شکل اصولی و پیشرفته در ایران دیده میشد. پرداختکاری یکی از روشهای پرکاربرد در هر صنعتیست و معمولا تقاضای شغلی آن هم بسیار مطلوب و داغ است.
وظایف یک تکنسین پرداختکاری چیست؟ پرداختکارها باید بتوانند با دقت ابعاد و اندازهی محصولات را بدست آورده، از پسِ ارهکاری و سنبادهکشی محصول بربیایند. یک پرداختکار خوب میتواند گیلانسکاری را به خوبی اجرا کرده، نمدهای مخصوص پرداختکاری را به خوبی پیاده و سوار کند. علاوه بر این، به طور دقیق میداند که چطور باید از پس ساچمهزنی، پیادهسازی سنگها و شنپاشی بربیاید.
پرداختکاران در دورههای آموزش پرداختکاری با زیر و بم نکاتِ ذکر شده آشنا میشوند. همانطور که پیش از این به آن اشاره کردیم، پرداختکاریِ سطح، طیف گستردهای از صنایع مختلف را در بر میگیرد. در این فرآیند، پرداختکار سطحی را از محصول حذف میکند، سطحی به آن اضافه میکند، آن را تغییر میدهد یا تکمیل میکند. هدف اصلی از پرداختکاری صنعتی، بیرون آوردن یک ظاهر مطلوب و دلخواه از محصولات است. بعلاوه پس از پرداختکاری، سطح محصول به شکلی تغییر مییابد که در برابر رسوبات، سایشها، انواع واکنشهای شیمیایی و فرسودگیها ایمن باشد. علاوه بر این، سطح به یک ثبات الکتریکی میرسد که جلوی اصطکاک بیشتر آن را هم میگیرد.
نظر به توضیحات ارائه شده، بدیهیست که آموزش پرداختکاری را میتوان بخشی جداییناپذیر از صنایع مختلف دانست. پرداختکاری شغلیست که در هر صنعتی با آغوشی باز از آن استقبال میشود. بنابراین با آموزش و یادگیری پرداختکاری، هم فرصت شغلی بهتری در اختیارتان قرار میگیرد، هم به شغلی دسترسی پیدا خواهید کرد که تقاضای آن هرگز کم یا محدود نخواهد شد.
پرداختکاری چیست؟
پرداختکاری (که آن را با نامِ Surface Finishing هم میشناسند)، به طیف گستردهای از فرآیندهای تولیدی و صنعتی میگویند که در آن، سطح یک محصول با هدف خاصی دچار تغییر میشود. این تغییراتِ ایجاد شده بر سطح محصول باعث میشود که سطحً خواص و شکل متفاوتی به خود بگیرد. عموما فرآیند پرداختکاری با اهداف متفاوتی روی محصول اجرا میشود. در میان رایجترین اهداف استفاده از پرداختکاری، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بهبود شکل و ظاهر بیرونی محصول
- لحیمکاری بر روی محصول
- بهبود مقاومت محصول در برابر خوردگی و تیرگی
- افزایش مقاومت شیمیایی محصول
- ایجاد چسبندگی و تَر شوندگی در سطح بیرونی محصول
- بهبود سطح محصول در برابر سایش و حذف سوراخها یا خراشهای موجود بر روی محصول
- کنترل و حذف عیوب سطح
- کنترل اصطکاک سطح و تغییر رسانایی الکتریکی محصول
- افزایش سختی محصول
اصول پرداختکاری، به تکنسین پرداختکار اجازه میدهد تا بتواند ابعاد اصلی محصول را به منظور حلِ یک عیب یا تعمیر نقوص، به حالت اولیه برگرداند. فرآیند پرداختکاری بر اساس اثری که روی محصول میگذارد، به دو دسته تقسیم میشود:
- حذف یا تغییر شکل از طریق پرداختکاری: مسطحسازی شیمیایی-مکانیکی (CMP)، سنگزنی و حکاکی صنعتی، حکاکی لیزری و ساچمهزنی از جمله این فرآیندها هستند.
- پرداختکاری از طریق حذف کردن یا افزودن لایههای سطح: رنگزدایی، روکشسازی، لعاب سرامیکی، اندودکاری شیمیایی، آبکاری شیمیایی، گالوانیزه کردن، اسیدشویی، رسوب الکتروفورتیک، آبکاری مکانیکی و آبکاری وکیوم در این دسته قرار میگیرند.
وقتی سطح محصول پرداختکاری (Surface finishing) نشده باشد، اصطلاحا پرداختنشده یا میلِ پرداختنیافته(mill finish) نامیده میشود. این نوع سطوح را سطوح خامی مینامند که معمولا به دلیل تازه بیرون آمدن از دستگاه، سطحی خراشیده و گاهی کدر دارند. پرداختکاری معمولا یکی از مناسبترین انتخابهای صنایع برای پولیش دادن سطح و بهبودِ سطح محصول، علی الخصوص پس از برش است.
سرفصلهای آموزشی پرداختکاری
مهارتآموزانی که وارد دورههای آموزش پرداختکاری میشوند، بنابر نیازمندیهای این شغل، با سرفصلهای مختلفی آشنا خواهند شد. جهت آشنایی بیشترِ شما، این سرفصلها را برایتان لیست کردهایم.
سرفصلهای دورهی آموزش پرداختکاری، به شرح زیر است:
شغل پرداختکاری
آموزش پرداختکاری را میتوان یک پیشه و حرفهی مناسب برای مهارتآموزان گرامی دانست. شغل پرداختکاری در اکثر صنایع مورد استفاده قرار میگیرد و نمیتوان برای کاربردهای این شغل، محدودیت خاصی قائل شد. پرداختکاران عموما در کارگاهها و کارخانجات متعددی به کار گرفته می شوند. علاوه بر این، طیف گستردهای از مشاغل آزاد هم برای این ردیف شغلی در نظر گرفته شده است. از کارخانههای تولید قایق و کشتی گرفته، تا سایر محصولات صنعتی، دریایی، ماشینی و فلزی به یک پرداختکار حرفهای و کار درست نیاز دارند. بسیاری از پرداختکاران با ابرکمپانیهای ماشینسازی وارد همکاری میشوند.
بنابراین میتوان اذعان کرد که شغل پرداختکاری پیوسته، یکی از زیرمجموعههای موفق و کاربردی صنعتیست که در هر منطقهی جغرافیایی میتوانید به مهارتهای خود تکیه کنید. یکی از مزایای بزرگ این شغل این است که هر کسبوکاری چه کوچک باشد، چه متوسط و چه بزرگ، ممکن است به پرداختکاری نیاز داشته باشد. تقریبا اکثر محصولاتی که به طور روزمره با آن روبرو میشوید، در میان دستان یک پرداختکار حرفهای شکل و جان گرفته است.
از این رو، میتوان شغل پرداختکاری را یکی از مشاغل آیندهدار دانست که همواره تقاضای آن در بازار و صنایع مشاهده میشود.
درآمد پرداختکاری
خوشبختانه شغل پرداختکاری پیوسته و پرداختکاری غیرپیوسته (پرداختکاری) به طور گسترده، بخصوص در شرکتهای بزرگ ایران با تقاضای مطلوبی روبروست. اپراتورهای پرداختکاری و پرداختکاران در شرکتهای بزرگ متعددی به کار گرفته میشوند و علاوه بر بیمه و مزایای متعدد، بازه حقوق مختلفی هم متناسب با ساعت کاری خود دریافت میکنند. معمولا در میان مشاغل ایران، پایه حقوق پرداختکار از ۷ میلیون تومان شروع میشود و بسته به ساعت کار و نوع شرکت، محل کار و میزان سختی کار، بالاتر از ۱۰ میلیون تومان هم خواهد بود. البته دقت کنید که برخی شرکتها ممکن است درآمدی بالاتر یا پایینتر از میانگینِ معرفیشده را به پرداختکاران خود پیشنهاد دهند، اما به طور میانگین، میزان درآمد پرداختکاران در این محدوده جای میگیرد.
لینک مرتبط