
وظایف تراشکار و ویژگیهایی که باید داشته باشد، در طول زمان بیشتر مورد توجه مردم، بخصوص کسانی که در صنایع مختلف فعالیت میکنند، قرار گرفته است. گذر زمان نشان داد که نیاز صنایع مختلف به تراشکار نه تنها کم نشده است بلکه با گسترش روزافزون آنها، افزایش نیز پیدا کرده است. از همین رو، جستجو و همچنین تقاضا در مورد این حرفه افزایش چشمگیری یافت. علاوه بر تقاضای صنایع مختلف، تقاضای افراد برای یادگیری این حرفه و شغل نیز بیشتر شده است. به همین علت، آشنایی با وظایف تراشکار و ویژگیهای این شغل و افرادی که به این حرفه مشغول هستند، بسیار مهم است. در ادامه با ما همراه باشید تا با هم با وظایف و ویژگی تراشکار بیشتر آشنا شویم.

کیستی و وظایف تراشکار
- در ابتدا شاید بهتر باشد به این سوال که تراشکار کیست؟ بپردازیم.
تراشکار کسی است که با هنر و تجربه و مهارتی که دارد، به فلزها شکل و فرم میدهد تا این قطعات فرم داده شده در مصارف گوناگون مورد استفاده قرار گیرند.
- حالا که با کار تراشکار آشنا شدیم، شاید این سوال مطرح شود که این قطعات در چه زمینه ها و صنایعی مورد استفاده قرار میگیرند؟
این قطعات فرم داده شده که دارای کاربردهای گوناگونی هستند، در صنایع مختلفی همچون خودروسازی، کشاورزی و بسیاری دیگر کاربرد دارند.
- سوال بعدی شاید این باشد که این کار به چه صورت انجام میپذیرد؟
در گذشته تراشکاری به صورت دستی و سنتی انجام میشد که کار، به نسبت زمانگیرتر و با دقت کمتری انجام میشد. امروزه از دستگاههای صنعتی با دقت بسیاربالا در این زمینه استفاده میشود.
از وظایف تراشکار گفتیم، ولی باید حتما به یک نکته مهم توجه کنیم. این شغل چه به صورت دستی صورت پذیرد و چه با دستگاههای فوق پیشرفته، بدون حضور فردی به نام تراشکار به هیچ عنوان و در هیچ زمانی انجام نمیشود.
افراد در این شغل یا در کارگاههای شخصی مشغول به کار هستند یا به عنوان تراشکار در کارخانه ها استخدام میشوند.
- یک تراشکار باید در کار با فلز خوب و مسلط باشد.
- آشنایی او با ماشین آلات و تجهیزات این شغل، یکی دیگر از وظایف یک تراشکار است.
- به دلیل ارتباط این شغل با دیگر مهارتها مانند جوشکاری و برشزنی و…، یک تراشکار باید در این موارد نیز مهارت کافی داشته باشد.
- یکی از وظایف یک تراشکار، آشنایی با ساختار قطعه است و داشتن مهارت در نقشهکشی به این امر بسیار کمک میکند.
شکل دهی و فرم دهی فلزات نیاز به یک تجربه و دانش و ذوقی دارد که هر فردی قادر به آن نیست. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره ویژگی تراشکار بیشتر بدانیم.

ویژگی تراشکار و نکاتی مهم
- شاید یکی از اولین سوالها درباره ویژگی تراشکار این باشد که فعالیت در این شغل نیاز به تحصیلات دارد یا نه؟
درگذشته بیشتر این شغل را به صورت تجربی و در کار در کارگاهها و زیرنظر یک تراشکار ماهر فرا میگرفتند و حتی همین موضوع در امروز نیز مشاهده میشود. امروزه علاوه بر راه قبلی، از راه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک و سپس زیرشاخه تراشکاری، میتوان این مهارت را به صورت آکادمیک آموخت. در مقطع هنرستان نیز رشتهای به نام تراشکاری وجود دارد.
- بعد از آشنایی با این مقوله، شاید این موضوع مطرح شود که وضعیت درآمد این شغل چگونه است؟ تراشکاری حرفهای آزاد است و فرد با توجه به مهارت و تعهدی که نسبت به سفارش دهنده دارد، سفارش و درآمد بیشتری دریافت میکند.
تعهد کاری
- از تعهد کاری صحبت کردیم، مهارت و تعهد در این شغل از رکنهای اصلی موفقیت هستند. از داشتن تعهد، انصاف و اخلاق به وجود میآید. از داشتن تعهد، آراستگی و نظم رشد میکند.
تمام این موارد باعث میشود درخواستهای کار که به سوی تراشکار روانه شده است افزایش یابد و در نتیجه درآمد و موفقیت بیشتری نیز به سمت آن فرد میآید. همانطور که در ابتدا گفتیم، افزایش روزافزون نیازهای کارخانجات به این قطعات فلزی سبب افزایش موقعیتها و پیشنهادهای شغلی شده است. از همین رو، شناختن این ویژگیها و کسب آنها باعث موفقیت فرد میشود.
علاقه مندی و استعداد
- از دیگر ویژگیهای بسیار مهم در این شغل، علاقه مندی و استعداد است. در واقع این دو ویژگی باید در ابتدا وجود داشته باشند تا دیگر ویژگیها به دست آیند.
علاوه بر وظایف تراشکار و ویژگیهای او، شاید نیاز باشد بازهم به نکاتی بپردازیم.
رعایت نکات ایمنی
- نکات ایمنی که یک تراشکار موظف است آنها را رعایت کند نیز جزو وظایف تراشکار به حساب میآید.آسیب جدی مانند قطع شدگی انگشتان که ممکن است در صورت بی احتیاطی در استفاده از دستگاهها به وجود بیاید. برخورد خرده فلزات به چشم ممکن است آسیب بسیاری به چشم وارد کند. آسیب به گوش یا مشکلات تنفسی از دیگر مشکلاتی است که در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی ممکن است سراغ این افراد بیاید.
برای جلوگیری از این مشکلات نیاز است که از وسایل ایمنی مانند عینک، ماسک، دستکش و همچنین محافظ گوش استفاده کرد.
اخلاق حرفه ای
این حرفه همچون خلق یک اثر هنری میباشد و تراشکار کسی است که این اثر هنری را خلق میکند. فلز در زیر دستان این هنرمند طوری شکل داده میشود که اثر نهایی که یک قطعه است، دارای نقشی میشود که دستگاه را یک قدم به سوی کامل شدن پیش میبرد. قطعه ای فلزی که چنان فرم و صیقل داده شده است که از نظر زیبایی در چشمان کسی که آن را با دستانش ساخته است، چیزی زیباتر یافت نمیشود. این توصیفات از یک تراشکار و عشق به این کار در نزد این افراد، شاید حسن ختام خوبی برای این موضوع باشد.
در این مقاله سعی کردیم درباره وظایف تراشکار و ویژگیهایی که یک تراشکار باید داشته باشد صحبت کنیم. در ابتدا متوجه شدیم یک تراشکار کیست. وظایف تراشکار را شناختیم. از مهارت و ویژگیهای مورد نیاز و همچنین تحصیلات آکادمیک در این حرفه صحبت کردیم در نهایت از تعهد و نکات ایمنی در این حرفه صحبت به عمل آمد. امیدواریم این مقاله برای شما در راه شناخت این حرفه و وظایف تراشکار و ویژگیهای او کمکی کرده باشد.